avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti in ce situatie se foloseste termenul de "autor" intr-o succesiune. Stiu ca e vorba de persoana decedata al carui mostenitor este cineva, dar este un termen folosit daca pers. decedata este parintele mostenitorului sau poate fi de exemplu si socrul sau bunicul acestuia? Exemplu concret: o persoana este decedata, fiul ei de asemenea a decedat (dupa ea). Au ramas sotia fiului si copiii acestuia. Ea poate fi trecuta, (ca formulare intr-un document) ca autorul norei si nepotilor? Multumesc pt. raspuns.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:29, 20 Octombrie 2009
Autorul este in toate cazurile defunctul. Autorul fiului , decedat si el, este persoana defuncta( predecedata), iar fiul este autorul celor care il vor mosteni( sotia si copiii) . Persoanele care vin la mostenire sunt succesorii in drepturi ( si obligatii, daca este cazul) ai autorului ( defunctului) .
Multumesc pt. raspuns, dar intreb la obiect; nepotul vrea sa dea o declaratie referitoare la bunica lui. Poate sa scrie in aceea declaratie ceva de genul: declar ca autorul meu (bunica) a .............................
Autor este cel care transmite patrimoniul succesoral ( cu drepturile , obligatiile , sarcinile acesteia) deschisa prin deces.

Veti mai gasi termenul de "de cujus".Puteti utiliza expresia"autorul succesiunii".;)

Pentru o prezentare exactă a gradului de rudenie, vă recomand să folosiţi sintagma “bunica paternă” (dacă am înţeles bine…). De-a lungul timpului, am remarcat că termenul de “autor” este folosit ca sinonim la “defunct” pentru a se evita repetarea acestei din urmă noţiuni în cuprinsul aceleiaşi fraze. ªi mai poate fi folosit (la sg./pl.) pentru a desemna – la modul general – unul sau mai mulţi …defuncţi, indiferent de clasă/grad, de pe urma cărora moştenitorii au ajuns să dobândească (sau nu!) ceva.

A ţine să se folosească într-o declaraţie termenul de “autor”… e o opţiune personală. Nu-i greşit, dar nici indicat atât timp cât se face referire concretă la un grad de rudenie.

Pe de altă parte, dacă este vorba despre declaraţia de acceptare expresă a succesiunii sau de renunţare la succesiune (în sau peste termenul de 6 luni de la deces) – acestea au o formă prestabilită iar notarul public nu poate face rabat de la conţinut, deoarece, mai nou, aceste declaraţii sunt înregistrate (şi verificate) într-o bază de date naţională (INFONOT).
In drept, notiunea de succesor are si un sens mai larg care nu se confunda cu cel folosit in dreptul succesoral.

Bunaoara cumparatorul unui bun are calitatea de succesor (cu titlu particular) al vanzatorului (autor). Dar asta nu inseamna ...ca ei sunt facuti de aceeasi mama (scuzati exprimarea, dar voiam sa fiu pe intelsul lumii). Aici vanzatorul este privit ca titular al dreptului transmis.

Tot astfel notiunea de "autor" in cazul unei succesiuni are si sensul de titular (ingropat de acuma) al patrimoniului care se transmite pe cale succesoarala. Deci el (mortul) este "autor" in raport cu acele persoane (succesori) care au primit in tot sau in parte patrimoniul - privit ca universalitate de drepturi si obligatii.

Ma rog, am simplificat aproape nepermis problema, dar n-as vrea sa ma lansez in explicatii alambicat juridice pe care sa le pricepa doar cei ce au studiat dreptul.
Ultima modificare: Marți, 20 Octombrie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea sau neacceptarea mostenirii eu tot nu inteleg ceva ... MC-V MC-V Renuntarea sau neacceptarea mostenirii Eu tot nu inteleg ceva legat de aceasta problema: daca mostenitorii unui defunct renunta la mostenire in termenul ... (vezi toată discuția)
Copiii varului primar decedat la succesiune Andrei384 Andrei384 Buna seara! Ne confruntam cu urmatoarea situatie: Singurii mostenitori ai unei rude sunt verii primari ai acesteia si o matusa.Unul din acesti veri primari a ... (vezi toată discuția)
Împărțire mostenire giocont giocont Bună ziua! Ținând cont de prevederile privind moștenirea, va rog să îmi spuneți cum se împarte masa succesorală in urma decesului, in cazul in care ... (vezi toată discuția)