avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Contract de comodat persoane fizice apoi inchiriere la ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Contract de comodat persoane fizice apoi inchiriere la societate

Buna ziua,

Va rog sa-mi transmiteti daca este in regula ca eu, persoana fizica, sa iau un spatiu de la o alta persoana fizica printr-un contract de comodat cu folosinta gratuita (doar intretinere, plata utilitati, etc.), iar apoi eu, persoana fizica, sa-l inchiriez cu contract de inchiriere declarat la ANAF catre o persoana juridica al carei administrator sunt tot eu?
Ce imi vor cere cei de la ANAF pentru acest contract de inchiriere, avand in vedere ca eu nu sunt proprietarul?

Multumesc,
Ultima modificare: Marți, 30 Ianuarie 2018
gekura, utilizator
Cel mai recent răspuns: Manuela Franciuc , Consultant fiscal 17:50, 12 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Situatia Dvs. este mai complicata in conditiile in care incheierea de contracte intre Dvs. si societatea administrata de Dvs. este o tranzactie intre parti afiliate, in conformitate cu prevederile art.7 Cod Fiscal.

Acest aspect implica faptul ca tranzactiile intre parti afiliate, intra sub incidenţa regulilor preţurilor de transfer, fie că este vorba de transferuri de bunuri sau drepturi de proprietate intelectuală, prestări de servicii sau alte tipuri de tranzacţii.

In conformitate cu aceste reguli, tranzacţiile între persoane afiliate trebuie să fie realizate cu respectarea principiului valorii de piaţă (aşa numitul “arm’s length principle”), principiu ce stă la baza intregii analize privind preţurile de transfer şi care se regăseşte în articolul 9 din Convenţia model de evitare a dublei a impuneri OECD, precum şi în legislaţia domestică.

Justificarea valorii de piaţă a preţurilor de transfer practicate în cadrul tranzacţiilor intragrup se face prin pregătirea unei documentaţii specifice denumită „dosarul preţurilor de transfer”.
Legislaţia din România conţine informaţii cu privire la conţinutul dosarului preţurilor de transfer şi modalitatea în care acesta trebuie prezentat autorităţilor fiscale in acest sens fiind prevederile Ordinului 442/2016 privind cuantumul tranzacţiilor, termenele pentru întocmire, conţinutul şi condiţiile de solicitare a dosarului preţurilor de transfer şi procedura de ajustare/estimare a preţurilor de transfer.

Consideram ca riscurile fiscale asumate de Dvs. intr-o tranzactie de acest gen sint ridicate.
Cu deosebita stima,

Ultima modificare: Vineri, 9 Februarie 2018
george-neagu, moderator
Nu se va intocmi dosarul preturilor de transfer pentru tranzactii cu entitati afiliate decat daca tranzactiile depasesc urmatoarele valori anuale:
Plati sau incasari de dobanzi in suma de 50.000 Eur, la cursul BNR din ultima zi a exercitiului.
Achizitii sau prestari de servicii in suma de 50.000 Eur, la cursul BNR din ultima zi a exercitiului.
Achizitii sau livrari de bunuri corporale si necorporale in suma de 100.000 Eur, la cursul BNR din ultima zi a exercitiului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosarul preturilor de transfer 2021 ionela11 ionela11 Buna ziua, Microintreprinderile si entitatile mici au obligatia intocmirii preturilor de transfer? multumesc (vezi toată discuția)
Sunt 2 firme cu aceeasi actionari (persoane fizice) si acelasi ... crys20 crys20 Sunt 2 firme cu aceeasi actionari (persoane fizice) si acelasi obiect de activitate, firma A din Romania si A1 din Belgia. Firma A din RO doreste sa cumpere ... (vezi toată discuția)
Termen intocmire dosar preturi de transfer ionela11 ionela11 Care sunt contribuabilii care au obligația întocmirii anuale a dosarului prețurilor de transfer?...ce conditii trebuie sa intruneasca? in cat timp trebuie ... (vezi toată discuția)