avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Sunt 2 firme cu aceeasi actionari (persoane fizice) si ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Sunt 2 firme cu aceeasi actionari (persoane fizice) si acelasi ...

Sunt 2 firme cu aceeasi actionari (persoane fizice) si acelasi obiect de activitate, firma A din Romania si A1 din Belgia. Firma A din RO doreste sa cumpere firma A1 din BE (valoare peste 1 mil. euro). Trebuie intocmit dosarul preturilor de transfer pentru cumpararea de actiuni sau pentru justificarea valorii firmei A1 din BE este suficienta o evaluare facuta de o persoana independenta? Cum ar trebui sa procedeze firma A din RO in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 17:52, 5 August 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Intocmirea raportului de evaluare a societatii preluate este suficient daca este realizat de un evaluator autorizat.
Numai ulterior daca realizati tranzactii intercompany e necesar sa practicati preturi pe care le-ati utiliza in legatura cu entitati independente.

Ordinul nr. 442/2016 din 22 ianuarie 2016 prevede cuantumul tranzactiilor, termenele pentru intocmire, continutul si conditiile de solicitarea dosarului preturilor de transfer si procedura de ajustare/estimare a preturilor de transfer.

Conform acestuia este necesar sa intocmiti dosarul preturilor de transfer :

a) anual, numai daca sunteti mari contribuabili si valoarea tranzactiilor cu persoanele afiliate depaseste :

- 200.000 euro, in cazul dobanzilor incasate/platite pentru serviciile financiare, calculata la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal;

- 250.000 euro, in cazul tranzactiilor privind prestarile de servicii primite/prestate, calculata lacursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal;

- 350.000 euro, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale, calculata la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal.

b) numai la cererea organelor de control, daca sunteti mari contribuabili si nu depasiti criteriile de mai sus sau contribuabili mici si mijlocii daca valoarea tranzactiilor cu persoanele afiliate depaseste:

- 50.000 euro, in cazul dobanzilor incasate/platite pentru serviciile financiare, calculata la cursulde schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal;

- 50.000 euro, in cazul tranzactiilor privind prestarile de servicii primite/prestate, calculata lacursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal;

- 100.000 euro, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale, calculata la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei valabil pentru ultima zi a anului fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosarul preturilor de transfer 2021 ionela11 ionela11 Buna ziua, Microintreprinderile si entitatile mici au obligatia intocmirii preturilor de transfer? multumesc (vezi toată discuția)
Termen intocmire dosar preturi de transfer ionela11 ionela11 Care sunt contribuabilii care au obligația întocmirii anuale a dosarului prețurilor de transfer?...ce conditii trebuie sa intruneasca? in cat timp trebuie ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat persoane fizice apoi inchiriere la societate gekura gekura Buna ziua, Va rog sa-mi transmiteti daca este in regula ca eu, persoana fizica, sa iau un spatiu de la o alta persoana fizica printr-un contract de comodat ... (vezi toată discuția)