avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine raspunde pentru un accident petrecut in sala de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine raspunde pentru un accident petrecut in sala de cursuri, in timpul recreatiei?

Exista vreo lege/hotarare/ordin, din care sa rezulte cine se face raspunzator in cazul unui accident petrecut in clasa unei scoli, in timpul pauzei?
Mai concret, in timpul pauzei, cand invatatoarea nu era in clasa, doi copii (7-8 ani) s-au imbracit, iar unul dintre ei s-a lovit la arcada. Parintii copilului lovit cer despagubiri de la parintii celuilalt copil.

va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 20:07, 19 Octombrie 2009
legea 35 din 2 martie 2007 privind cresterea sigurantei scolare in unitatile de invatamant, publicat in MO 165 din 8 martie 2007
Legea nr. 35/2007


Art. 1
Siguranţa în unităţile de învăţământ se realizează sub coordonarea prefectului şi este în responsabilitatea autorităţilor administraţiei publice locale, a inspectoratelor şcolare, a inspectoratelor judeţene de poliţie şi a unităţilor şcolare.


Art. 2
La nivelul fiecărui judeţ şi al municipiului Bucureşti, în coordonarea prefectului, se elaborează şi se aprobă de către reprezentanţii inspectoratului şcolar, ai inspectoratului judeţean de poliţie şi ai autorităţii administraţiei publice locale sistemul-cadru de asigurare a protecţiei unităţilor şcolare, a siguranţei elevilor şi a personalului didactic.


Art. 3
În fiecare unitate şcolară, consiliul profesoral, cu consultarea consiliului reprezentativ al părinţilor, emite un regulament de ordine interioară, cu precizarea condiţiilor de acces în şcoală al profesorilor, elevilor şi al vizitatorilor.


Art. 4
(1)Consiliile judeţene, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile locale alocă, în limita bugetelor aprobate, resurse financiare necesare pentru realizarea împrejmuirilor, securizarea clădirilor unităţilor de învăţământ, pentru iluminat şi pentru alte măsuri prin care creşte siguranţa unităţilor şcolare, la solicitarea consiliului de administraţie al unităţilor şcolare.
(2)Cheltuielile privind creşterea siguranţei unităţilor şcolare nu pot fi puse pe seama acestora.


Art. 5
Consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al părinţilor şi cu consultarea reprezentanţilor elevilor, stabilesc pentru elevii unităţii de învăţământ respective cel puţin un semn distinctiv, cum ar fi: ecuson, uniformă, eşarfă sau altele asemenea.


Art. 6
Prefecţii, împreună cu inspectoratul şcolar, inspectoratul judeţean de poliţie şi cu autoritatea administraţiei publice locale, analizează trimestrial modul în care se asigură protecţia unităţilor de învăţământ.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, în condiţiile art. 77 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 165 din data de 8 martie 2007

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impunerea uniformelor la o scoala intr-un sat mai sarac cozsmin2 cozsmin2 Buna ziua Sunt parintele unui copil dintr-un sat asa si asa judetul Vaslui, copilui meu de 13 ani , i s-a spus la scoala ca trebuie sa aduca bani (120 Lei ) ... (vezi toată discuția)
Lnvatamantul obligatoriu si gratuit - conditionare eliberare diploma absolvire de plata taxei de paza aliela aliela buna ziua am doua fete cu varste diferite in invatamantul gimnazial de stat si de ceva ani scoala cere elevilor o taxa anuala de 54lei pentru paza ( pentru ... (vezi toată discuția)
Dreptul elevului la personalitate Radamante Radamante 1.Codul Civil -art. 58 Drepturi ale personalităţii (1) Orice persoană are dreptul la viaţă, la sănătate, la integritate fizică şi psihică, la ... (vezi toată discuția)