avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune iesire din indiviziune prin instanta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune iesire din indiviziune prin instanta

Buna ziua,

Sotul meu este implicat in calitate de parat intr-un proces deschis de catre matusa lui. Iata cum stau lucrurile:

Au fost 6 frati: 1 2 3 4 5 6.

In anul 2002 a fost facut un titlu de proprietate in baza legii nr. 18/1991, pe o suprafata de 1ha 9016mp pe numele a 4 dintre frati, fratele 5 declarand ca cedeaza in favoarea fratelui 1, iar fratele 6 declarand ca cedeaza in favoarea fratelui 2.

Fratele 2 a decedat in 2006 (tatal sotului meu) - a lasat 4 mostenitori (din care: 1 - sotul meu dintr-o casatorie, 2 cu alta femeie - nu stiu exact daca a fost casatorit, 1 minor cu alta femeie), si fratele 4 este de asemenea decedat (nu stiu exact in ce an) - a lasat 3 mostenitori.

Fratele 1 (matusa sotului meu) deschide procesul in instanta, in calitate de reclamant. Sunt 4 parati in acest proces:
- fratele 3
- primul mostenitor al fratelui 2 (sotul meu)
- 2 din cei 3 mostenitori ai fratelui 4.

Pe citatie scrie asa:
"este chemat in instanta in calitate de parat, in proces cu ... in calitate de reclamant, si altiii pentru Fond - succesiune iesire din indiviziune.
Cel mai tarziu cu 5 zile inainte de termenul stabilit pentru judecata, aveti obligatia de a depune INTAMPINARE.
In caz de nereprezentare a partilor, se va putea trimite un inscris, judecata urmand a se face in lipsa.
Cu copie actiune.
Nr cu duplicat. A se formula intampinare."

Citatia este insotita de o cerere:

"Motivele actiunii,

In fapt, subsemnata impreuna cu fratii mei ... am formulat cerere in baza legii 18/1991 pentru reconstituirea dreptului de proprietate in calitate de mostenitori ai defunctului ... Ca urmare a fost intocmit tiltul de proprietate nr. ... pentru suprafata de 1 ha 9016m.
Avand in vedere ca noi partile suntem in indiviziune asupra acestor suprafete de teren solicitam iesirea din indiviziunea in cote legale.
Subsemnata solicit atribuirea terenurilor si obligarea la plata unor sulte catre parati.
Motivez aceasta cerere pe considerentul ca subsemnata am posesia terenurilor, de asemenea, pe terenul intravilan am construit casa, anexe gospodaresti si gradina, iar terenul extravilan este cultivat de subsemnata cu diverse culturi, paratii nemanifestandu-si dorinta de a stapani aceste terenuri.
In drept: art728 c. civ
Probe: acte martori, interogatorii, expertize"

Prima infatisare a fost in octombrie - avocatul matusii a fost bolnav si s-a facut cerere de amanare. S-au prezentat doar fratele 1 (matusa) si sotul meu - fara avocat. Urmatorul termen este in noiembrie.

Cred ca a fost un noroc din partea noastra, faptul ca s-a amanat. Acum avem ceva timp la dispozitie pentru a alege pe cineva sa ne reprezinte.

Mentionez ca nu am depus intampinare.

Ce credeti ca urmareste matusa?
De ce a mers in instanta? (nu ne-a spus niciodata ce vrea, nu ne-a propus nimic)
Cine plateste cheltuielile de judecata ? (este cineva care castiga si cineva care pierde intr-o iesire din indiviziune?)
De ce nu sunt parati toti mostenitorii?
Matusa sustine mereu ca a platit impozitele, este posibil sa le ceara ?
Cat ne va purta prin tribunal acest proces?
Ce sfaturi aveti in alegerea unui avocat?

Va multumesc pentru rabdarea cu care cititi aceste randuri, si va astept cu interes opiniile. Daca este necesar sa mai dau unele date, ma voi interesa si voi raspunde.
Cel mai recent răspuns: CI Ioana Butan , Avocat 15:26, 20 Octombrie 2009
Pana la angajarea unui avocat vreau sa imi "fac temele de acasa". Pentru mine postarea acestui topic nu e deloc "degeaba", pentru ca ne ajuta sa vedem puncte de vedere, sa intelegem mai bine situatia in care ne aflam. Ne va ajuta sa expunem cat mai bine situatia viitorului avocat si sa stim ce intrebari sa ii punem.

Ca sa nu mai spun ca alegerea unui avocat nu mi se pare chiar atat de usoara, existand fel si fel de oameni.
Ne bucuram daca va putem ajuta dar asa cum a spus si colega mea putem sa va dam sfaturi utile atunci cand avem in fata si actele. Matusa doreste aceste terenuri si ramane ca dvs sa hotarati cum este mai convenabil. Adevarul este ca in aceasta perioada cu acele taxe de timbru de 3% pentru fiecare lot, ar fi mai avantajos sa primiti sulta. Dar numai dv stiti cat valoreaza acel teren si daca merita sa faceti o tranzactie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de moștenitor. cum se poate dobândi când nu se prezintă toți succesibilii la notar? dorel13 dorel13 Suntem 4 frati. Unul dintre frati a murit inaintea mamei noastre. fratele avea sotie si copii. Parintii nostrii sunt morti de peste 10 ani si nu am dezbatut ... (vezi toată discuția)
Pot lua parte la succesiune dupa mama vitrega ? sa fie o gluma a notarului ? benga112 benga112 Succesiune ? Tata a fost casatorit cu mama mea. Mama mea a murit in 1965 Subsemnatul fiu al acestora. In anul1969 tata sa recasatorit legitim cu o alta ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune iesiredinindiviziune iesiredinindiviziune Am primit o Citatie de la Judecatorie, ca sunt chemat in instanta in calitate de Parat, in proces cu F. in calitate de Reclamant, pentru Fond - Partaj Judiciar ... (vezi toată discuția)