avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... ordinea administrarii probelor in timpul urmaririi ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

ordinea administrarii probelor in timpul urmaririi penale

In calitate de suspect, am solicitat procurorului administrarea probei cu audierea persoanei vatamate. Am aflat ulterior ca a fost deja audiata persoana vatamata inainte sa imi fie comunicata calitatea de suspect.
Procurorul a dispus, pana acum, din oficiu proba cu expertiza ML.
Spre deosebire de instanta, procurorul dispune 'pe rand' asupra probelor? Astfel ca va dispune ulterior asupra probei solicitate de mine, cu audierea persoanei vatamate?
Si, in acest caz, va admite sau nu proba solicitata? Si ma va informa de solutia cererii mele de probatorii pt a formula, daca este cazul plangere?!
Cel mai recent răspuns: Roman85 , utilizator 09:48, 15 Mai 2021
Pai vreu sa asist eu personal!!!
Nu va permite legea.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

Nu va permite legea.


Care lege nu permite?

Art. 10 Cpp.

Dreptul la apărare

(1) Părţile şi subiecţii procesuali principali au dreptul de a se apăra ei înşişi sau de a fi asistaţi de avocat.

(2) Părţile, subiecţii procesuali principali şi avocatul au dreptul să beneficieze de timpul şi înlesnirile necesare pregătirii apărării.

(3) Suspectul are dreptul de a fi informat de îndată şi înainte de a fi ascultat despre fapta pentru care se efectuează urmărirea penală şi încadrarea juridică a acesteia. Inculpatul are dreptul de a fi informat de îndată despre fapta pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală împotriva lui şi încadrarea juridică a acesteia.

(4) Înainte de a fi ascultaţi, suspectului şi inculpatului trebuie să li se pună în vedere că au dreptul de a nu face nicio declaraţie.

(5) Organele judiciare au obligaţia de a asigura exercitarea deplină şi efectivă a dreptului la apărare de către părţi şi subiecţii procesuali principali în tot cursul procesului penal.

(6) Dreptul la apărare trebuie exercitat cu bună-credinţă, potrivit scopului pentru care a fost recunoscut de lege.



Dupa cum vedeti, Legea da dreptul ca partile sa se poata apara ei insusi, asadar, de ce nu ar avea utilizatorul @aidu sa asiste ca sa se apere el insusi cum prevede legea art. 10 cpp?
Intr-adevar, ar fi surprinzator ca avocatul sa aiba un drept pe care partea insasi sa nu-l aiba :)
Avand in vedere ca avocatul este reprezentant al acesteia, practic mandatat sa ii exercite profesionist drepturile... cum ar putea sa exercite un drept pe care partea insasi nu il are?

Potrivit prev. art. 6 alin. (3) din ConventiaEDO, acuzatul are dreptul să audieze sau să solicite audierea martorilor acuzării şi să obţină citarea şi audierea martorilor apărării în aceleaşi condiţii ca şi martorii acuzării.

Se prev. explicit ca partea vatamata are dreptul sa adreseze intrebari inculpatului... ar fi socanta inegalitatea armelor daca nu ar fi si reciproc.
@aidu:
Partile sau subiectii procesuali principali au acest drept, dar acest drept se exercita prin intermediul avocatului. Cititi art. 92 c.p.p.si urm.
Nu confundati faza de up cu faza de judecata, daca veti fi trimis in judecata veti avea posibilitatea sa adresati intrebari personal.

Alte discuții în legătură

Declaratii la urmãrirea penalã dorotheea dorotheea In cursul cercetarii (urmăririi) penale, Poliția, procurorul ia declaratii de la diverse persoane, care pot aduce lamuriri asupra faptelor, vinovatilor, ... (vezi toată discuția)
Avocat ales pitic1991 pitic1991 Poate un avocat sa reprezinte in acelasi timp, intr-un dosar penal, in timpul urmaririi penale sa fie aparator ales al martorilor si sa-i insoteasca la ... (vezi toată discuția)