avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... ordinea administrarii probelor in timpul urmaririi ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

ordinea administrarii probelor in timpul urmaririi penale

In calitate de suspect, am solicitat procurorului administrarea probei cu audierea persoanei vatamate. Am aflat ulterior ca a fost deja audiata persoana vatamata inainte sa imi fie comunicata calitatea de suspect.
Procurorul a dispus, pana acum, din oficiu proba cu expertiza ML.
Spre deosebire de instanta, procurorul dispune 'pe rand' asupra probelor? Astfel ca va dispune ulterior asupra probei solicitate de mine, cu audierea persoanei vatamate?
Si, in acest caz, va admite sau nu proba solicitata? Si ma va informa de solutia cererii mele de probatorii pt a formula, daca este cazul plangere?!
Cel mai recent răspuns: Roman85 , utilizator 09:48, 15 Mai 2021
Intr-adevar, citind pur literal textul de lege ar rezulta ca suspectul/inculpatul nu isi pot exercita drepturile procesuale decat prin avocat, nu direct.
Evident ca aici va acuz putin subiectivitatea... avand in vedere ca, in calitate de avocat, aveti interes personal sa promovati aceasta interpretare a legii:)

Insa rational (si articole din doctrina confirma) imi pare ca explicatia mai plauzibila este o inconsecventa a exprimarii, nicidecum ca asta ar fi intentia legiuitorului. Dispuneti de exemple din practica in care organul de urmarire penala a interzis suspectului/inculpatului sa adreseze intrebari martorului doar pt ca nu avea avocat??

Am citit in decizia CCR pe care mi-ati recomandat-o ieri, tocmai ca excluderea partilor de la u.p. este exceptia (in cazul de fata exceptia prevazuta fiind martorii protejati). Nu ca sta la discretia procurorului sa invite sau nu partile la administrarea probelor, dupa cum are el pofta!
Egalitatea armelor poate fi restransa, potrivit art. 53 Constitutie, doar daca se impune. Or, in situatia generica descrisa... e vadit fara absolut niciun rost!
Ultima modificare: Marți, 6 Februarie 2018
aidu, utilizator
Dispuneti de exemple din practica in care organul de urmarire penala a interzis suspectului/inculpatului sa adreseze intrebari martorului doar pt ca nu avea avocat??

V-as intreba eu daca dispuneti dvs de exemple cand suspectul/inculpatul a asistat vreodata in cursul up la audierea vreunui martor sau a vreunei alte persoane.
Oricum, eu am incercat sa va ajut sa intelegeti exact cum se interpreteaza legea, nu sa promovez ceva anume, daca dvs ma banuiti de altceva si nu apreciati ajutorul pe care vi-l ofer, nu o sa va mai raspund.
Pai eu nu am cum sa dispun de exemple... sunt la primul contact cu lumea penalului :)
Dvs ca avocat probabil aveti mult mai usor exemple la dispozitie.
Cred ca e improbabil ca suspectii/inculpatii sa asiste in cursul up la audierea vreunui martor sau a vreunei alte persoane... din varii motive extrapenale: cum ar fi ca nu au competenta necesara (cel mai probabil), ca au avocati etc.
Exemplele de la tv sunt partinitoare catre personalitatile care dispun de resurse sa isi angajeze avocati. Oricum, in general, in toate tipurile de procese, regula este reprezentarea iar participarea directa a partii exceptia.
Imprejurarea ca aduc anumite critici pozitiei dvs nu inseamna ca o apreciez mai putin.
Desi am aratat in cursul primului termen al procesului penal faptul ca ma aflu in relatie de dujmanie cu martorul propus de partea vatama si ca din punctul meu de vedere martorul parti vatamate este sotul acesteia doamna presedinte a luat urmatoarea decizie

Faţă de poziţia procesuală a inculpatului, apreciază necesar pentru o corectăsoluţionare a cauzei administrarea de probe şi având în vedere că prezenta cauză este unproces penal, guvernat de principiul libertăţii probelor, se va dispune citarea martorilor dinacte, chiar dacă au legătură de rudenie şi prietenie cu persoana vătămată


Cum pot imiedica audierea martorilor
recuz judecatorul pentru aceasta decizie ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratii la urmãrirea penalã dorotheea dorotheea In cursul cercetarii (urmăririi) penale, Poliția, procurorul ia declaratii de la diverse persoane, care pot aduce lamuriri asupra faptelor, vinovatilor, ... (vezi toată discuția)
Avocat ales pitic1991 pitic1991 Poate un avocat sa reprezinte in acelasi timp, intr-un dosar penal, in timpul urmaririi penale sa fie aparator ales al martorilor si sa-i insoteasca la ... (vezi toată discuția)