avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am drepturi de autor asupra cartii proprii. Sunt o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am drepturi de autor asupra cartii proprii. Sunt o pers. cu handicap accentuat gr.2. Platesc impozite la stat, daca doresc sa imi comercializez cartea random, sau unde voi gasi si eu clienti? Va multumesc!

Bună dimineata! Am scris de curând o carte de poezii, mi s-a publicat de către o editura și acum vreau sa o comercializez. Poate random, sau cand voi gasi și eu clienți. Dacă sunt persoana cu handicap accentuat, de grad 2, sunt obligata sa plătesc impozit pe venitul net, sa zic, dacă voi realiza ceva venit din drepturile mele de autor? Am un ajutor, o indemnizație de 272 lei lunar. Și pentru aceasta treaba, am nevoie de autorizație de la primarie, sau nu? Menționez ca nu cred ca o voi vinde stradal cartea mea, doar cunoștințelor sau posibililor clienți? Am un tiraj mic, de 20 de cărți, dintre care 7 carti vor fi depuse în depozitul legal de carte a Bibliotecii Naționale Romane. Va mulțumesc pentru ajutor! O zi buna!
Ultima modificare: Marți, 6 Februarie 2018
alexandra_campeanu, utilizator
Erata: Imi cer scuze: "Depozitul legal de carte al* Bibliotecii Naționale Romane.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu veți plăti impozit.
Sunt scutite de la plata impozitului veniturile din activităţi independente, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat.

Scutirile de la plata impozitului pe venit menţionate au fost introduse în Codul fiscal prin Ordonanţa nr. 4/2015, începând cu 1 februarie 2015.

Codul fiscal prevede, în art. 46, că veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.

Sunt considerate venituri comerciale veniturile din activităţi de producţie,comerţ sau prestări de servicii ale contribuabililor, din prestări de servicii, altele decât cele prevăzute la alin. (3), precum şi din practicarea unei meserii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoane cu handicap accentuat abc1966 abc1966 care sunt taxele si impozitele de care sunt scutite persoanele cu handicap accentuat. (vezi toată discuția)
Vreau sa stiu mimioomi mimioomi sunt gravida in luna a 7..lucrez ca si persoana fizica ...in coafura... sunt platitor se impozit ..la norma de venit... la cartea de munca nu am mai contribuit ... (vezi toată discuția)
Drepturi persoane cu handicap laur2013 laur2013 Buna ziua, Daca o persoana detine un certificat de incadrare intr-un grad de handicap si in acest timp sa angajat, aceasta mai plateste CAS si impozit pe ... (vezi toată discuția)