Despre webinarii
Doar abonații premium au acces regulat la webinariile premium, realizate împreună cu specialiști de top, pe o multitudine de domenii - de la legislația muncii și fiscalitate până la cea de mediu sau GDPR.
Informațiile oferite de specialiști au o utilitate imediată și vin să rezolve probleme reale cu care orice companie se confruntă.
Bună ziua.
Am înteles că, recent,a fost modificată Legea 156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate astfel încât, firmelor de plasare a forței de muncă în străinătate nu le mai este permis să perceapă taxe de niciun fel pentru serviciile de mediere. Ce prevăd, concret, aceste modificări și când intră în vigoare? Care sunt sancțiunile prevăzute de lege pentru nerespectarea acestor prevederi? Care sunt autoritățile statului care pot aplica aceste sancțiuni?
Mulțumesc pentru răspunsuri.
Legea nr. 156 din 26 iulie 2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate
art.8
...
(5) Agenții de plasare efectuează în mod gratuit activități de mediere a cetățenilor români în vederea angajării în străinătate, fără perceperea de la aceștia de comisioane, tarife sau taxe.
art. 13
(1) Constituie contravenții următoarele fapte și se sancționează după cum urmează:
a) exercitarea de către agenții de plasare a forței de muncă a activității de mediere a angajării cetățenilor români în străinătate, cu încălcarea prevederilor art. 8-10, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei;
......
(2) Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor prevăzute la alin. (1) se fac de către personalul din cadrul Inspecției Muncii, împuternicit în acest sens.