avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... sfat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

sfat

Buna ziua. Pentru a inainta o actiune de solicitare pensie de intretinere major (pana acum nu a avut) pe dispozitiile carui articol din codul familie sa imi in actiunea?
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 09:27, 21 Octombrie 2009
Art. 101. - Pãrintii sunt datori sã îngrijeascã de copil. Ei sunt obligati sã creascã copilul, îngrijind de sãnãtatea si dezvoltarea fizicã, de educarea, învãtãtura si pregãtirea profesionalã a acestuia, potrivit cu însusirile lui, în conformitate cu telurile statului, spre a-l face folositor colectivitãtii.
Copilul devenit major aflat in continuarea studiilor (cursuri zi) in cadrul unei institutii de invatamant superior are dreptul la pensie de intretinere pana cel tarziu la varsta de 26 ani, cu conditia sa nu aiba simultan si calitatea de angajat.
Multumesc mult.
actiunea trebuie sa o faca copilul major
Asa este , calitate procesuala activa , si capacitate procesuala o are cel care a implinit 18 ani, care se poate adresa judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza fie reclamantul, fie paratul (competenta alternativa e instutita de art.10 c.proc civila).

Altminteri , actiunea e respinsa ca inadmisibila.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz plata pensie alimentara daniele daniele buna seara,momentan sunt in proces de divort si plata pensiei alimentare revine in atributia fostului sot...intrebarea mea ar fi daca as putea sa refuz sa mi ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara VaidaMaria VaidaMaria Daca la divort am cazut de comun acord asupra cuantumului pensiei alimentare, pe viitor la o majorare de salariu se poate cere in instanta recalcularea ... (vezi toată discuția)
Divort Thanis Thanis 1. Sunt in partaj dupa pronuntarea divortului. Locuim in acelasi apartament. Instanta a hotarit 50% pentru fiecare sot in privinta apartamentului. Mi s-a ... (vezi toată discuția)