Suntem doi frați. Sora a renunțat la tot în timp ce trăiau părinții ( actele sunt făcute la notar, în care declara ca ea renunță la tot). Acum în urma morții părinților va trebui făcută succesiunea, dar ea ar mai avea vreun drept la proprietate? Mulțumesc
Orice pact(intelegere)asupra unei succesiuni nedeschise este lovit de nulitate absoluta.
Renuntarea la succesiunea intervine dupa deces.
Renunţarea la succesiune este un act juridic unilateral, expres si solemn prin care moştenitorul declară că renunţă la titlul de moştenitor.
Moştenitorul trebuie să dea această declaraţie în faţa notarului în cadrul termenului de prescripţie de un an al dreptului de opţiune succesorală prevăzut de Art. 1103 noul Cod Civil.
Declaraţia de renunţare la moştenire desfiinţează cu efect retroactiv vocaţia succesorală a declarantului, devenind străin de moştenirea care face obiectul declaraţiei.
Dreptul de a renunţa aparţine tuturor moştenitorilor.
Renunţarea la moştenire este valabilă şi produce efecte ca atare numai dacă succesibilul nu şi-a exercitat anterior dreptul de opţiune fie prin acceptare tacită, forţată sau sub beneficiu de inventar. Aceasta deoarece acceptarea succesiunii este irevocabilă.
Renunţarea la moştenire este un act juridic indivizibil, succesibilul neputând renunţa în parte la dreptul său succesoral pentru a accepta restul.
romascanu
Moderator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Este dificil de înteles ce spuneți dvs. (amestecați renunțarea cu partajul care sunt două lucruri diferite ... pe limba noastră)
Actul de partaj este un act între vii.
1. Spuneți-mi între cine și cine (și ... mai cine) s-a încheiat actul de partaj.
Din ceea ce ați scris în mesajul de la ora 14.03 aș fi fost tentată să ghicesc că acest act s-a încheiat între dvs., sora dvs. și tatăl dvs. (în calitate de coproprietari) după moartea mamei dvs. Dar ați început primul mesaj prin a spune că ... trăiau părinții. Și atunci ... doar n-o să cred ca înviat careva. :)
Scoateți-mă din ceață.
și
2. Spuneți-mi cine a devenit proprietar exclusiv în urma partajului.
Ziceți că sora NU.
Dar mai rămân variatele: dvs. sau tatăl dvs.
Dacă dvs. ați devenit proprietar în urma partajului, atunci tatal a murit ...sarac (apartamentul nu mai era al tatalui, deci nu face parte din masa succesorală). Dacă tatăl dvs. a devenit proprietar exclusiv în urma partajului, atunci atât dvs. cât și sora vă moșteniți tatăl. În mod egal.
Scuze . Trebuia sa specific ca doar tatăl trăia când s-a făcut acest act. O garsoniera un garaj și apartamentul . Acestea sunt bunurile. În act este specificat ca garsoniera și garajul îmi rămân mie și apartamentul îi rămâne tatei. Sora a semnat acest act prin care spune ca e deacord. Și nu are nevoie de nimc. Sa înțeleg ca acum se face succesiunea pe toate bunurile nu doar la apartament! ? Mulțumesc
Donatie
calin felicia
Parintii mei au divortat.La decesul tatalui sora mea a luat toata partea tatalui meu, care depaseste ca valoare partea care mi se cuvine mie din donatia ... (vezi toată discuția)
Succesiune
VioricaC
Buna seara,
Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii.
Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie.
Si eu sunt casatorita
Ambii ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii
dacon
Buna ziua. Au trecut 8 ani de la decesul tatalui.Am dori sa aflam cum putem rezolva onorabil dorinta mamei: Suntem doua surori, iar mama doreste ca una dintre ... (vezi toată discuția)