avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... ONG vrea să ofere bani unei persoane fizice. Care e ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

ONG vrea să ofere bani unei persoane fizice. Care e forma legală: sponsorizare sau donație?

Buna ziua!

Intrebarea este daca din punct de vedere legal ONG-urile au voie sa faca sponsorizari (catre o persoana fizica) sau doar firmele sunt cele indreptatite sa faca sponsorizari. Am auzit varianta conform careia un ONG poate oferi bani unei persoane fizice doar sub forma de donatie, nu sub forma de sponsorizare.

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 21 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 15:52, 22 Mai 2021
Nu imi scapa nimic, intrebarea era daca "au voie sa faca sponsorizari". Raspunsul meu era ca au voie.
Cine a intrebat nu are probabil nevoie de un raspuns simplist, ci de unul practic. Dincolo de problema actului cu titlu oneros vs., act cu titlu gratuit, legea permite doar in conditii restrictive sa fie sponsorizate persoane fizice, si anume cele care sunt " cu domiciliul în România" si a caror "activitate în unul dintre domeniile prevăzute la lit. a) - adica cultural, artistic, educativ, de învăţământ, ştiinţific - cercetare fundamentală şi aplicată, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protecţiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenţă şi servicii sociale, de protecţia mediului, social şi comunitar, de reprezentare a asociaţiilor profesionale, precum şi de întreţinere, restaurare, conservare şi punere în valoare a monumentelor istorice; - este recunoscută de către o persoană juridică fără scop lucrativ sau de către o instituţie publică ce activează în domeniul pentru care se solicită sponsorizarea. Deci sponsorizarea se poate da unei persoane fizice, dar in cazuri mult mai rare decat o donatie, pentru care practic nu exista restrictii cat timp statutul donatorului permite....
Care e forma legală: sponsorizare sau donație?
asa cum rezulta din mesajele anterioare, un ONG poate da catre o persoana fizica bani ca donatie ( daca statutul ei ii permite acest tip de mijloace si scopul donatiei se incadreaza in scopul / obiectivele ONG=ului) insa in anumite conditii ar putea sa faca si sponsorizare catre o persoana fizica ( daca e in domeniile prevezute de Legea Sponsorizarii, nu in alte scopuri, si daca persoana fizica respectiva este recunoscuta de un ONG de profil etc.). Deci nu exista un raspuns simplu general valabil cu da sau nu, ci "uneori da, depinde de..."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract comodat ong kikitam kikitam exista posibilitatea ca un ong sa incheie cu un srl un contract de comodat , in care ong sa fie cel care pune la dispozitie bunuri ? (vezi toată discuția)
Ong-sponsorizare Ovidiu-O Ovidiu-O In statut nu apare niciunde ca la randul nostru ca ONG putem sponsoriza. Va intreb- poate de ex. un ONG sa sponsorizeze o suma de bani, pe baza unui contract, ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare elevi liceu ClaudeStoica ClaudeStoica Buna ziua. Sub ce forma(contract) poate o Asociatie sa sponsorizeze participarea unor elevi de liceu, din anii terminali, la cursuri de formare profesionala ... (vezi toată discuția)