avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1766 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am fost înfiată. Mai am drept de moștenire după ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am fost înfiată. Mai am drept de moștenire după bunica?

As dori sa stiu in cazul in care am fost infiiata cu drepturi depline mai am vreun drept la apartamentul bunicii|? dar cu drepturi restranse? mama mea a decedat in1994, bunica s-a recasatorit , apoi a divortat iar inainte de a muri (anul trecut a decedat) s-a dat in tinere la tigani, sincer nu stiu ce contract a incheiat cu tigani , pt ca niciun notar din oras nu a vrut sa ii faca asemena acte. dar bunicul vitreg e in proces cu tiganii pt acel apartament, si asteapta si psihodiagnostic de la Mina Minovici, prin care sa demonstreze ca nu avea discernamant ( bunica) cand a facut acele acte cu tiganii. mi-a cerut certificatul de deces al mamei ca sa arate ca bunica nu mai are mostenitori in viata...eu in acte nu am nici numele mamei , nici al bunicii...deoarece mama m-a dat la matusa ei sa ma infiieze cand eram mica. si sincer nu stiu daca am fost infiiata cu drepturi depline sau cu drepturi restranse. cum as putea sa aflu? eu sunt nascuta in 1987 dar pe certificatul meu de nastere scrie 1991 cand au reusit sa imi faca actele de adoptie. si din familie nu am pe cine sa intreb intrucat au murit cu toti. Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 13 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:22, 25 Februarie 2018
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
@georgi87

Eu scriu pe forum fiindcă adorm odată cu găinile și mă trezesc când cântă cocoșul.
Și prefer să-mi beau cafeaua cu ochii pe avocatnet, în loc să citesc eventuale „stiri bombă” - dintre care unele zici că-s special scrise pentru publicul țintă proștii de bubuie...

În practică mă ocup cu lucruri ceva mai grele decât cele despre care am ALES să scriu pe forum. Am ales să răspund pe forum în materie de succesiuni, fiindcă este un domeniu ușurel (din punctul meu de vedere) și, în plus, este un domeniu în care, exact în clipa în care crezi că ai aflat toate răspunsurile, vine viața/moartea și schimbă întrebările.

Și în speța aceasta, mai ceva decât în altele...

După ultimele informații, pare că drumul spre ap. bunicii este ... închis.
Dacă adopția a fost cu efecte depline (personal aș fi curioasa cum ați aflat), atunci drepturile și îndatoririle (ne interesează dreptul de moștenire) izvorâte din filiația între cel infiat (dvs.) și părinții firești și rudele acestora au încetat la data adopției. Prin urmare, dvs. nu o moșteniți pe mama biologică și nici pe bunica Maria. (nu mai erați rude). Iar despre ap. ați spus mai sus că era numai al bunicii Maria (cumpărat de ea după divorțul de primul ei soț).

Îmi scapă totuși această curioasă nevoie a bunicului vitreg și a notarului de a avea semnătura dvs. pe ... nu se știe exact ce. Dacă dvs. NU sunteți moștenitorarea bunicii Maria, atunci notarul NU ar trebui să aibă nevoie de vreo semnătură de la dvs. la fel cum NU ar avea nevoie nici de semnătura mea (că nici eu NU sunt moștenitoarea Mariei).

Poate că următorul drum la notar ar fi preferabil să-l faceți cu un avocat.

Pe de altă parte, din noile date pe care le-ați oferit, devine interesant altceva. (după cum spuneam mai sus despre schimbarea întrebărilor).

Prin adopția dvs. cu efecte depline de către mătușa mamei dvs. (= sora bunicului) dvs. ați devenit fiica ei (a acestei mătuși a mamei).
Prin urmare, s-a rupt legătura de rudenie cu bunicul (nu mai sunteți nepoata lui de fiică).
Dar s-a născut o altă legătură de rudenie cu același „bunic”. Ați devenit nepoata lui de soră (clasa a II-a de moștenitori legali).

Iar dacă pun cap la cap ceea ce ați spus întăi: „au murit cu toții” cu ce ați spus mai pe urmă: „apartamentul unde a locuit cu bunicul natural era al lui”, atunci aș avea o întrebare:

Când, mai exact, a murit bunicul? Înaintea fiicei lui (mama dvs. biologică) ori după?
Mai sunt și alți copii în ... ecuația aceasta de viață? (ai bunicului, ai mamei dvs. biologice?).
Ce știți despre moștenirea lui? A dezbătut cineva moștenirea aceasta?

Sau, te pomenești că omul o fi viu și l-am „inmormântat” eu plecând de la spusele dvs.
Cred că ar trebui să stați de vorbă cu un avocat povestindu-i tot ceea ce știți și arătându-i toate înscrisurile pe care le aveți. Ceea ce vede omul într-un înscris și povestește despre el, nu e totuna cu ceea ce putem vedea noi, citind același înscris.

Ultima modificare: Vineri, 16 Februarie 2018
romascanu, moderator
Am fost la starea civila si asa am aflat cum am fost infiiata.
Da si mi se pare foarte ciudat de ce tot insista atat el si dna notar sa le dau eu certificatul meu de nastere, in plus el nici o clipa nu a mentionat ca ar trebui sa merg sa semnez ceva ci doar sa merg sa avem o intrevedere la notara lui dar nu a zis in ce scop.
Exact cum ziceti din moment ce eu din punct de vedere legal nu o mai o mostenesc, incheiandu-se rudenia odata cu adoptia mea. nu are sens pt mine tot ce face el. Dar a zis d-na notar ca bunica Maria m-ar fii mentionat intr-un testament, presupun ca asta ii incurca.
Mama mea biologica a murit in 94, iar bunicul in 2013. Mama mea biologica nu a avut altii copii si nici cea adoptiva. Mama mea biologica a fost singura la parinti la fel ca mine. Ea a fost crescuta de aceleasi persoane ca mine.
Da chiar m-am decis sa apelez la un avocat pt.ca ei sunt foarte evazivi.
Va multumesc.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Căutați să vedeți ce s-a întâmplat cu apartamentul (averea) bunicului - devenit unchi, ca urmare a adopției.
Sunteți moștenitoarea lui. Fiindcă fiica lui (mama dvs. biologică) a murit înaintea tatălui ei. Iar ea nu a mai avut copii. Ca atare, moștenirea lui se cuvine surorii lui (mama dvs. adoptivă) și dvs. Fie prin retransmitere (dacă mama dvs. adoptivă a murit după fratele ei) fie prin reprezentare (dacă mama dvs. adoptivă a murit înaintea fratelui ei).
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Februarie 2018
romascanu, moderator
Dacă am facut act de vanzare cumpărate cu părinții mei are si sotul meu drept?


Apasati tasta raspunde, nu tasta citează, pentru evitarea citarii integrale a mesajului anterior.
Ultima modificare: Luni, 26 Februarie 2018
romascanu, moderator
Dacă acel contract de vânzare cumpărare a fost incheiat in timpul căsătoriei, da, are dreptul la jumătate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la mostenire - tata vitreg, tata biologic m_1980 m_1980 Buna ziua, Avocatnet.ro Parintii mei sunt divortati, nu imi cunosc direct tatal biologic, dar imi cunosc sora vitrega din partea lui. Mama s-a recasatorit ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire affahrer71 affahrer71 Buna seara. Rog sa ma lamuriti in legatura cu niste intrebari. Mama mea a murit cu 21 de ani in urma. Tatal meu s-a recasatorit, iar mama vitrega avea o fata ... (vezi toată discuția)
Frati vitregi la mostenire andapaun andapaun As vrea sa va rog sa-mi spuneti care este ordinea succesiunii si care sunt cei cu drept de mostenire in urmatorul caz: o prietena a mamei a decedat. Decedata ... (vezi toată discuția)