avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 235 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj

Buna ziua, as dori sa aflu daca la absente nemotivate de la locul de munca si concedierea din aceste motive pot beneficia de somaj.
Care este alta modalitate de a beneficia de somaj prin incetarea contractului de munca , fara a-mi da demisia .
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:03, 13 Februarie 2018
1. Pentru obtinerea somajului una dintre conditii este ca incheierea contractului de munca sa se faca din motive neimputabile salariatului.

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

2. Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie, prin desfacerea disciplinara a c.i.m. etc. nu da posibilitatea sa beneficieze de indemnizatia de somaj, intrucat acestea sunt considerate motive imputabile salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj Liviaperla Liviaperla După aproape 4ani in calitate de angajat, mi-am depus demisia. Am primit o adeverință de încheiere a contractului de muncă cu acordul părților. Pot să ... (vezi toată discuția)
Prin demisia cu acordul partilor chireageorgiana chireageorgiana Buna ziua am nevoie de un raspuns... prin demisia cu acordul partilor se poate beneficia de indemnizatie de somaj? (vezi toată discuția)