avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie, testament sau contract de vanzare -cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie, testament sau contract de vanzare -cumparare

Buna ziua,
Desi am citit subiectele dezbatute pe acest forum, incerc sa ma lamuresc intr-o problema de mostenire:
pe scurt: un unchi si o matusa care nu au copii, doresc sa-mi lase mie si sorei mele un apartament cu conditia sa avem grija lor. Care ar fi cea mai buna solutie in acest caz: donatia cu conditia ingrijirii lor pana la deces? Testament? Stiu ca cel mai valabil e contractul de vanzare-cumparare dar... e mult mai scump.
Si inca o intrebare: daca se face donatie apartamentul poate fi vandut dupa deces? Donatia poate fi atacata ? Mentionez ca unchii mai au si alti nepoti.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: hr , utilizator 10:30, 22 Octombrie 2009
Buna ziua!
Cel mai sfant din punctul meu de vedere ar fi contractul de vanzare-cumparare.
Daca va doneaza apartamenul, acesta poate fi vandut dupa deces.

In cazul donatiei:
Contractul de donatie este, in principiu, irevocabil. De la acest principiu exista anumite clauze legale de revocare, respectiv :
a)Pentru neindeplinirea sarcinilor;
b)Pentru ingratitudine
c)Pentru survenienta de copil

Revocarea pentru neindeplinirea sarcinilor si pentru ingratitudine se face numai pe cale judecatoreasca. Astfel, instanta de judecata – pe baza probelor administrate – apreciaza, de la caz la caz, revocarea donatiei. In cazul revocarii pentru survenienta de copil, aceasta opereaza de drept (in virtutea legii), instanta de judecata avand doar rolul de a constata existenta acestei cauze de revocare.

In cazul testamentului-
Orice persoana poate lasa prin testament mostenirea oricarei alte persoane doreste. Insa , in cazul in care exista mostenitori, rezervatari adica descendentii de orice grad, ai defunctului: copii, indiferent daca sunt din casatorie sau din afara casatoriei, nepotii, stranepotii, parintii, precum si sotul defunctului , acestia vor beneficia de o parte din mostenire chiar impotriva vointei defunctului.

Un contract de vanzare-cumparare,parerea mea;)
in privinta taxelor nu este nici o diferenta intre contractul de donatie si contractul de vanzare-cumparare :(

intrucat unchiul si matusa dvs au si alti nepoti, acestia vor putea sa atace ulterior decesului acestora, testamentul/donatia incheiata .
astfel, personal va recomand sa incheiati un contract de intretinere .
rezolutiunea acestui contract poate fi ceruta doar de catre partile contractante, in speta creditorii/debitorii .
creditorii vor putea cere rezolutiunea contractului in cazul in care debitorii nu-si executa obligatiile contractuale, respectiv cele de intretinere .
dupa decesul unchiului , respectiv matusii dvs ., veti deveni proprietarele imobilului in cauza si veti putea efectua inclusiv acte de dispozitie in ceea ce priveste acest apartament . ;)
Multumesc frumos tuturor celor ce mi-au raspuns.
O zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie ContSters96930 ContSters96930 Mai vin cu o intrebare daca se face donatie in loc de act de vinzare cumparare ,care este mai bun,donatia se poate darama? (vezi toată discuția)
Atac donatie Julianna Julianna Buna ziua! Am o problema foarte mare si m-as bucura mult daca cineva ar putea sa-mi dea un sfat.Situatia este in felul urmator: suntem doi frati buni de mama ... (vezi toată discuția)
Donatie allexs96 allexs96 Buna seara, vin cu urmatoare situatie, in anul 2007, am donat un imobil, propietate personala, nefiind casatorit si neavand copii, catre unchiul meu, fara nici ... (vezi toată discuția)