avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 270 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... AJUTOR DECES
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

AJUTOR DECES

Buna ziua

In contractul colectiv de munca la nivel de unitate, nu sunt mentionate ajutoarele care se pot acorda salariatilor respectiv in cazul nostru ajutorul de deces asa cum prevazute in Contractul Colectiv de Munca la nivel national pe anii 2007 -2010 (doua salarii medii pe unitate)
In cazul acesta societatea este obilgata sau nu sa-l acorde ?

Cel mai recent răspuns: Gabi_G , utilizator 22:16, 21 Octombrie 2009
Daca nu este specificat in contr colectiv de munca ,sc nu este obligata sa -l acorde.
Societatea nu este obligata desi nu inteleg cum a putut inregistra un contract colectiv de munca ce nu contine cel putin aceleasi prevederi ca si CCM la Nivel National
Contractele colective de munca la nivel de unitate nu pot prevede drepturi inferioare contractelor colective de munca la nivel de ramura sau national.
Da, trebuie sa acorde.
1. Va redau din Codul muncii:
Art. 238. - (1) Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
2. Daca ajutorul de deces este prevazut in CCMUNN, atunci angajatorul este obligat sa-l acorde.

Interventie moderator:
:rtfm:
alidem si titiana:
Numai simpla afirmatie sau negatie a noastra nu este suficienta pentru a-l lamuri pe user.
Trebuie sa si argumentam (cu prevederi legale) ceea ce spunem.
Va multumesc pentru intelegere!
Aveti dreptul. Am avut si eu o problema asemanatoare si, dupa numeroase discutii, mi s-au dat banii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu compensator la concediere individuala stromelectro stromelectro Acordarea unui salariu compensatoriu la concediere individuala este obligatorie daca nu este stipulata in contractul colectiv de munca (doar in cel la nivel ... (vezi toată discuția)
Ccm nu prevede toate clauzele din ccmunn! care se aplica?? adela05 adela05 Buna ziua! Societatea la care lucrez eu are incheiat CCM. In acest contract nu se prevede si art 51 din CCM la nivel national. Intrebarea mea este, in situatia ... (vezi toată discuția)
Ajutor pentru nasterea fiecarui copil prevazut in ccm VALI_H VALI_H intrebarea mea este urmatoarea - ajutorul prevazut la art.51, lit. c in Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007 - 2010 ”un ... (vezi toată discuția)