avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor pentru nasterea fiecarui copil prevazut in CCM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor pentru nasterea fiecarui copil prevazut in CCM

intrebarea mea este urmatoarea - ajutorul prevazut la art.51, lit. c in Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007 - 2010 ”un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil; dacă mama nu
este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate” se acorda daca nu este prevazut si in Contractul Colectiv de Munca la Nivel de Unitate? Care este ierarhia privind metodologia de aplicare ale celor doua contracte? Contractul Colectiv Unic la Nivel National are intaietate sau este doar cu caracter orientativ pentru Contractele Colective pe ramuri si unitati?
Cel mai recent răspuns: Daniela Stana , Avocat 18:34, 17 Februarie 2010
1. Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.

2. Daca in CCM la nivel de unitate nu este prevazut asa ceva, atunci sunt aplicabile prevederile CCMN.
Potrivit art. 238 din CM: "Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.''
Contractul colectiv de munca unic la nivel national este baza, contine drepturile si obligatiile partilor de la care nu se poate deroga prin contractele la nivel de ramura sau prin cele individuale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu compensator la concediere individuala stromelectro stromelectro Acordarea unui salariu compensatoriu la concediere individuala este obligatorie daca nu este stipulata in contractul colectiv de munca (doar in cel la nivel ... (vezi toată discuția)
Ccm nu prevede toate clauzele din ccmunn! care se aplica?? adela05 adela05 Buna ziua! Societatea la care lucrez eu are incheiat CCM. In acest contract nu se prevede si art 51 din CCM la nivel national. Intrebarea mea este, in situatia ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv la nivel de ramura fata de cel la nivel national AVOCAT  NARTEA STEFAN  RECHTSANWALT  LAWYER AVOCAT NARTEA STEFAN RECHTSANWALT LAWYER Care contract colectiv este valabil si are intaietate daca luati in considere urmatoarele: Contractul colectiv la nivel national 2007 - 2010 mentioneaza la ... (vezi toată discuția)