avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SALARII COMPENSATORII
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SALARII COMPENSATORII

Buna seara.Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Sunt in preaviz pana pe data de 29.10.2009, articolul specificat in preaviz fiind art.65, alin 1 din Codul Muncii ( reorganizarea societatii). Am incercat sa depun o crerere la firma prin care ceream sa mi se plateasca cele 2 salarii compensatorii conform art. 76 din CCM la nivel de ramura comert ( firma avand domeniul de activitate comert cu amanuntul) si nu mi s-a dat numar de inregistrare cu semnatura si stampila de la firma. Din aceasta cauza am trimis cererea respectiva pe adresa de mail a firmei. Patroana mi-a spus ca nu am dreptul la salarii compensatorii ( ca doar cei de la stat), desi in contractul individual de munca scrie ca "angajatorului ii revin urmatoarele obligatii: sa acorde salariatului toate drepturile ce decurg din contractele individuale de munca, din contractul colectiv de munca aplicabil si din lege". Am inteles ca deja a contactat avocatul firmei. Va rog sa imi spuneti daca am dreptul la cele 2 salarii compensatorii si daca ii fac reclamatie la ITM si tot nu vrea sa imi dea banii, trebuie sa merg in Instanta? Se rezolva prin proces? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Marioara Maftei , utilizator 12:19, 11 Noiembrie 2009
Pentru platile compensatorii:
- angajatorul plateste CAS, CASS, Fd.concedii medicale, Fd.risc si accidente, comision ITM si nu plateste Somaj si Fd.garantare;
- salariatul plateste CAS, CASS, impozit si nu plateste Somaj.
@ leonora : Pentru plata compensatorie se ia in calcul salariul brut negociat /brut de incadrare. Eu am luat plata compensatorie fara nicio retinere (concediere individuala).
Cred ca si angajatorii sunt tentati sa plateasca compensatoriile din alte fonduri decat cele salariale pentru ca si ei la randul lor sa nu plateasca taxe suplimentare!
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2009
Marioara Maftei, utilizator
Conform codului fiscal, platile compensatorii sunt scutite de impozite doar in situatiile concedierilor colective (????? de ce oare?????#-oX-(), daca nu e concediere colectiva, se aplica ceea ce a spus dl. Tudor Valeriu =D>.

Si aici avem parte de un nou caz de tratament discriminatoriu al legii ..... dar e legea noastra si murim cu ea.

Pot sa va spun din discutii purtate cu cei de la fisc (control) ca nici un inspector, in caz de contoleaza si constata ca ati facut aceasta plata fara sa platiti impozitele, nu o sa va amendeze ...sau alte masuri punitive. =D>
Aveti dreptate in tot ceea ce ati specificat dl.Gabi Mocanu insa cred ca la plata unui drept al angajatului,angajatorul va cauta orice cale de a nu oferii deloc acei bani (ex.salariile compensatorii) dupa care se va gandi cum si ce sa faca ca sa mai poata pastra ceva din ei si in final se va gandi la o posibila amenda din parte unui control.
La firma la care am lucrat aceasta era ordinea.

leonora
Poate intr-o buna zi vor ajunge si in instanta si sa platesca sume mult mai mari si poate ca asta o sa ii faca sa se gandeasca de 2 ori inainte de a priva vreun angajat de drepturile garantate de lege.

Alte discuții în legătură

Drepturi marianelena marianelena Ma numesc Marian si sunt in perioada de preaviz la una din unitatile grupului Boromir.Nu am putut sa cunosc ,sa citesc nicaieri Contractul colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)
Concediata sau in concediu? dliana2000 dliana2000 Va scriu si eu in speranta unei lamuriri.Pareri am primit multe...pro si contra....sa va explic...sunt angajata din anul 2004 la o firma ca director de ... (vezi toată discuția)
Salarile compensatorii conform art.78 alin.1 grosselisabe_SB grosselisabe_SB am lucrat in perioada 01.09.2008-14.11.2009la unitatea de trasport local din sibiu.din cauza desfintarii troleibuzelor ne-a dat preavizul,dar in loc sa ne dea ... (vezi toată discuția)