avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere...

buna ziua!

va rog sa-mi spuneti de cate salarii compensatorii pot beneficia angajatii unui hypermarket (ce si-a inchis portile)?
pe decizia de incetare a contractului,scrie ca se incheie cu art 65,66,68 litera c.
ce se intampla daca directorul a refuzat sa semneze cererile pt. acordarea lor si nu le-a dat nr. de inregistrare?
se pot cere direct in instanta?
mentionez ca firma are sediul central in Pitesti ,dar punct de lucru in Oradea.
in competenta carui Tribunal este ?
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 17:47, 22 Octombrie 2009
am citit art 72(a) si scrie cu totul altceva!
Art. 72. - (1) Incetarea CIM poate avea loc - in conditiile prevazute de lege - prin unul dintre urmatoarele moduri:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si conditiile limitative prevazute de lege.
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
(4) In cazul in care unei persoane i se desface contractul de munca fara sa i se acorde preavizul prevazut la alin. 2, aceasta are dreptul la o indemnizatie egala cu salariul de baza pe o luna, avut la data desfacerii contractului de munca.
costi_smkr a scris:
4) In cazul in care unei persoane i se desface contractul de munca fara sa i se acorde preavizul prevazut la alin. 2, aceasta are dreptul la o indemnizatie egala cu salariul de baza pe o luna, avut la data desfacerii contractului de munca.

1. Aceasta prevedere in CCM este ilegala deoarece un salariat nu poate renunta la un drept recunoscut de lege.
2. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 38. - Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
3. Chiar daca in exemplul de mai sus nu este vorba de o renuntare expresa a salariatului este, pana la urma, vorba de neacordarea unui drept legal salariatului.
4. Salariatul incaseaza banii pe preaviz dar este vaduvit de un stagiu de cotizare de o luna pentru pensie.
CCM la nivelul ramurii comert nu a fost modificat prin niciun act aditional pana acum. Ca urmare, isi produce efectele si in anul 2009:
Art 4(2) Daca niciuna dintre parti nu denunta contractul cu 30 de zile inainte de expirarea perioadei pentru care a fost incheiat, valabilitatea acestuia se prelungeste pana la incheierea unui nou contract, dar nu mai mult de 12 luni.
Ca urmare, fiind concediere colectiva, aveti dreptul la 4 salarii compensatorii, conform art. 78 alin (3) citat de grace_r.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii cami e cami e Stie cineva cate salarii compensatorii trebuie sa primeasca un salariat disponibilizat , sistem privat, ramura de activitate comert? Firma are 120 angajati si ... (vezi toată discuția)
Salariul compensator. Rudolf999 Rudolf999 Salut. Noul Contract colectiv de munca de cind este in vigoare ??? si daca este mentionat in contractul colectiv de munca [b]Salariul compensator[/b]. Ma ... (vezi toată discuția)
Drepturi marianelena marianelena Ma numesc Marian si sunt in perioada de preaviz la una din unitatile grupului Boromir.Nu am putut sa cunosc ,sa citesc nicaieri Contractul colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)