avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Invocarea prescriptiei extinctive. O institutie ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Invocarea prescriptiei extinctive. O institutie publica mai poate emite legal un act administrativ fata de un salariat daca s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii patrimoniale?

buna ziua, pe fondul unor discutii cu auditori ai Curtii de conturi, as dori sa stiu opinia dvs legat de posibilitatea legala a unei institutii publice de a mai emite o decizie de imputare fata de un salariat daca s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii sale patrimoniale (civila). opinia noastra a fost ca nu poate primi viza de legalitate un astfel de act, dar interlocutorii nostri opineaza in sensul ca numai persoana in favoarea careia curge prescriptia o poate invoca, nu si institutia. precizez ca e vorba despre fapte care intra sub incidenta prescriptiei pe decret nu pe noul Cod civil. desi cred ca nu are relevanta distinctia foarte mult din perspectiva institutiei.
Ultima modificare: Marți, 20 Februarie 2018
dacia.libera, utilizator
Cel mai recent răspuns: dacia.libera , utilizator 14:47, 20 Februarie 2018
Masurile dispuse in cuprinsul raportului pot fi combatute/contestate,
De cele mai multe ori, in astfel de cazuri, adevarul este undeva la mijloc, insa, este mai usor de gasit un "vinovat", comparativ cu gasirea unor mijloace de remediere care sa contribuie efectiv la prevenirea si combaterea savarsirii unor activitati ce ar putea intra sub incidenta legislatiei fiscale sau penale dupa caz.
Multumim pentru raspuns.
Stim ca pot fi combatute, dealtfel avem experienta pe acest segment, am desființat prin instanta mai multe astfel de masuri.
Numai ca mi se pare anormal sa consideri ca institutia nu poate observa ca raspunderea este prescrisa si sa procedeze la emiterea unei decizii de imputare care in materia noastra este executorie si deci omul incepe sa piarda bani desi conform legii răspunderea sa era prescrisa.
Mi se pare un adevarat abuz , pentru ca persoana chiar daca va merge la instanta de contencios si indubitabil va castiga, acest lucru se va intampla dupa o perioada de luni/ani de umblat prin instante si ne expunem noi pentru emiterea actului in astfel de conditii.
In plus nu se poate aviza pentru legalitate o astfel de decizie, este moarta de la stadiul de draft....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea urmaririi penale si constituirea ca parte civila cartiano45 cartiano45 M-am constituit ca parte civila intr-un proces penal in iulie 2011, in faza urmaririi penale. Va rog sa-mi spuneti ce se intampla cu latura civila daca se ... (vezi toată discuția)
Decizie imputatie functionar public mfiruta mfiruta Se poate emite decizia de imputatie in perioada in care raportul de serviciu este suspendat?Sau pe timpul suspendarii nu opereaza prescriptia dreptului de a ... (vezi toată discuția)
In cat timp se poate cere instantei aplicarea amenzii prevazute la art. 24, alin. 2 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ? LuchianSeb LuchianSeb In cat timp se poate cere instsantei de contencios aplicarea amenzii pentru neexecutarea hotararii prevazute la art.24 alin.2 din Legea 554/2004 a ... (vezi toată discuția)