avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Hotărâre de consiliu local: pentru a deține la bloc ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Hotărâre de consiliu local: pentru a deține la bloc un animal de companie este necesar acordul scris al vecinilor. Este legală o astfel de hotărâre?

Buna ziua!
Sunt din Timisoara si stau cu chirie intr-un aprtament. Acum cateva luni am "adoptat" un pisic de pe strada, urmand toate procedurile (facut vaccinuri, deparazitari, carnet de sanatate, etc).
Ieri, dupa cateva luni mi-a batut domnul administrator la usa ca unii vecini, in special presedintele de bloc are ceva impotriva pisicului meu si ca urmeaza sa cheme politia locala pentru ca nu am voie sa detin in apartament animal de companie fara acordul scris al vecinilor.
Dupa ce m-am interesat, am vazut ca intradevat exista o hotarare a CL Timisoara care impune acest lucru.
Intrebarea mea e cat este de legala aceasta hotarare conform legilor nationale si care sunt sansele in caz ca sunt amendat sa castig daca contest in instanta?
Specific ca am acodrul proprietarului apartamentului si respect toate normele de igiena si sanitar-veterinare.
Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 21 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gekoo75 , utilizator 11:13, 24 Februarie 2018
Eu cred ca puteti contesta un astfel de PV de amenda, dar nu va poate nimeni promite ca aveti 100% castig. Pe de alta parte, incercati sa obtineti acordurile vecinilor.
Eu am dorit sa subliniez ca daca in CL sunt oameni oarecare si pot hotara si asupra unor fapte marginale, la nivelul Prefecturii sunt specialisti platiti tocmai pentru ca asemenea "ineptii" sa fie cenzurate ...faptul ca ei au permis acest aspect trebuie respectat si pentru ca asa arata un stat de drept.
Exact la acest lucru m-am gandit si eu...si anume,sub ce temei legal poate adopta un consiliu local o hotarare ? Adica,daca un anumit numar de consilieri in frunte cu primarul,au chef sa voteze o hotarare prin care se interzice accesul in locuinte ( apartinand unei asociatii de proprietari ),a persoanelor de anumite etnii,sa consideram ca este legal ??? Pai este casa mea,PROPRIETATE,si atata timp cat ceea ce desfasor in interior nu deranjeaza in nici un fel ceilalti colocatari,nici prin zgomot,nici prin miros sau altceva,unde este problema ? Ca doar e un amarat de pisic,nu un leopard,hai sa fim seriosi ! Dar ce parere aveti despre cei care traiesc la limita igienei,si in locuintele carora,,din cauza mizeriei,se inmultesc gandaci si alte insecte ?
Dar despre ei insisi,si pe langa care esti obligat sa treci pe scara si sa te tii la nas de mirosul pe care il emana ? Impotriva lor nu se adopta hotarari ,ca doar polueaza aerul ?!



Draga mirco2828,

Stat de drept inseamna un stat in care se respecta legea si in care exista garantii suficiente pentru acest lucru si pentru aplicarea corecta a legii, un stat in care exista o ierarhie a legilor si in care se garanteaza respectarea drepturilor si libertatilor individuale. Romania este si stat de drept si democratic, ambele atribute fiind enumerate de alin. 3 al art. 1 din Constitutie.

De esenta statului democratic este separatia celor 3 puteri fundamentale. Puterea judecatoreasca are rolul de a cenzura abuzul celorlalte doua. Prefectura este parte a puterii executive, fiind subordonata guvernului. Se pot ataca in contencios administrativ chiar si ordonantele de guvern sau prevederi punctuale ale acestora.

Ineptii sunt peste tot, chiar si in actele normative emise de parlament care este puterea legislativa, motiv pentru care, exista curtea constitutionala care cenzureaza sau ar trebui sa cenzureze orice abateri de la legea fundamentala. Chiar si in parlament au ajuns oameni oarecare daca au fost votati (de la lacatusi ca Zgonea pana la ciobani ca Becali sau cantareti de muzica populara ca Irina Loghin).

Hai sa plecam de la un exemplu mai simplu - iei o amenda de la politie pe nedrept. In statul meu de drept, legea iti da posibilitatea sa ataci acest act emis de un reprezentant al puterii executive si sa iti dovedesti nevinovatia in fata unui judecator (teoretic) impartial. In statul tau de drept ar trebui sa nu existe posibilitatea de a contesta pentru ca politistul este platit la fel ca cei din prefectura sa fie reprezentantul puterii executive, este investit cu autoritatea statului de a aplica legea, ba chiar a facut si o scoala in acest sens.
Eu sunt președintele unei asociații de proprietari din Iași ,de 320 garsoniere într-un singur bloc și am votată o hotărâre, într-o Adunare Generală Ordinară, că taxa de animale de companie , dar pentru câini, necontând talia sau rasa și care e în sumă de 10 Ron/lună și care sunt folosiți pentru curățenia suplimentară în bloc ,fiind încasați și virați într-un cont special cu această destinație . Mi se pare abuzivă hot. HCL și eu cred că aveți mari șanse să câștigați la prima instanță dacă contestați PV. Vă doresc mult succes!
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Februarie 2018
gekoo75, utilizator

Alte discuții în legătură

Animalele de companie in apartamente de bloc Ionescu15 Ionescu15 Ce lege stipuleaza regimul animalelor de companie la bloc? (vezi toată discuția)
Animale de companie asociatie de proprietari aspo28bis aspo28bis Va rog sa ne prezentati parerea dvs.in urmatoarea situatie:Cum raspundem solicitarii unui proprietar de a taxa suplimentar in cotele de intretinere pe ... (vezi toată discuția)
Animale de companie Danutzaissa Danutzaissa Buna ziua.Am si eu o problema cu asociatia de locatari unde apartin.In urma cu ceva timp s-a stabilit la o adunare generala a locatarilor,in lipsa celor ... (vezi toată discuția)