avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Expira termenul din antecontract pentru vânzarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Expira termenul din antecontract pentru vânzarea locuintei

Vând o locuita. Am încheiat un precontract prin care pana pe data de 26. 02.2018 trebuia semnat actul în sine la notar și banca. Banca a aprobat creditul, numai ca respectiva cumpărătoare trage de timp și nu vrea sa semneze finalul. M a mințit ca nu are ok de la banca, ca i au cerut alte acte... Dar de fapt e în Italia. După ce I am demontat minciunile,spune ca va încheia tranzacția după 27.02.2018. Eu nu doresc sa prelungesc aceasta așteptare. Am dreptul sa refuz dacă nici pe 26 nu se va întâmpla nimic? Cum procedez cu avansul dacă în precontract s a stipulat ca se pierde dacă contractul nu se încheie pana pe 26.02? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: andamanea , utilizator 22:31, 22 Februarie 2018
Declarati rezolutiunea contractului si retineti arvuna.Deasemenea,puteti opta ptr.executarea contractului sau ptr.rezolutiune si repararea prejudiciului potrivit dreptului comun.[Art.1544NCC]
Când și unde trebuie sa declar rezolutiunea? In data de 26 dacă acolo scrie pana la data de 26.02 sau pe 27? La notarul la care s a încheiat precontractul? Mulțumesc!
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că predarea posesiei bunului imobil ce face obiectul antecontractului de vânzare-cumpărare, după împlinirea termenului la care s-a convenit încheierea contractului de vânzare-cumpărare, se constituie într-o cauză de întrerupere a termenului de prescripţie atât pentru exercitarea acţiunii în pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract de vânzare-cumpărare, cât şi pentru acţiunea în rezoluţiunea antecontractului de vânzare-cumpărare, deoarece ambele acţiuni dau naştere unui drept de aceeaşi natură, respectiv unui drept de creanţă. Sub acest aspect, Înalta Curte a precizat că, prin predarea posesiei bunului, promitenţii vânzători au săvârşit un act de recunoaştere tacită a obligaţiilor asumate prin contract şi în acest mod, în calitate de părţi în folosul cărora curge prescripţia, au renunţat la atitudinea de împotrivire sau de negare faţă de titularul dreptului ameninţat de prescripţie, ceea ce justifică producerea efectului întreruptiv al prescripţiei.

Termenul de prescripţie a dreptului material la acţiunea în rezoluțiunea antecontractului începe să curgă de la data la care promitenta-cumpărătoare a aflat că nu mai este posibilă vânzarea. (Decizia nr. 2410 din 24 noiembrie 2015 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect rezoluțiune antecontract de vânzare-cumpărare)

Mai intai, notificati promitentul cumparator prin biroul notarial (acelasi) sa se prezinte pentru perfectarea actelor si achitarea restului de bani (daca e cazul). Poate e o trecere cu vederea. Poate vrea sa renegocieze. Antecontractul a fost notat in CF?
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Prescriptia promisiunii bilaterale de vanzare cumparare Zermat Zermat Buna ziua, în anul 2013 am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare la notar pentru un teren care am platit întreaga sumă convenită si am ... (vezi toată discuția)
Valabilitatea unei promisiuni de vanzare cumparare max36 max36 Buna ziua,in 2006 tatal meu a facut o promisiune de vanzare cumparare a unui teren in urma careia a primit o suma de bani Contractul de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Semnare contract de arendare ulterior unei vechi promisiuni bilaterale de vanzare - cumparare mrsmith mrsmith Buna ziua, In anul 2010 am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare asupra unui teren, urmand ca firma respectiva sa faca demersurile pt ... (vezi toată discuția)