avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

executare silita

Buna Ziua. Art. 1517 din NCCiv -Neexecutarea imputabila creditorului- isi are aplicabilitate si in executarea silita , in conditiile care creditorul nu manifesta nici un interes, nu face nici un demers pentru a solicita debitorului un bun mobil revendicat in instanta.Ba mai mult,este notificat legal prin executor de catre debitor ,pentru a se prezenta in vederea ridicarii bunului mobil, iar creditorul refuza sa primeasca notificarea executorului, iar in scurt timp solicita executarea silita a debitorului. 1. Acest art. de lege ,se aplica si in speta de fata? 2. Se poate considera o executare silita abuziva si efectuata cu rea credinta ,cand: a)- creditorul nu face cunoscut executorului faptul ca debitorul a dorit sa-si execute obligatia din titlul executoriu benevol; b)- in titlul executoriu (sentinta civila) se precizeaza ca ,creditorul si-a dovedit proprietatea bunului mobil revendicat prin factura x, in cererea de executare creditorul mentioneaza ca este proprietarul de drept al bunului mobil pt care se doreste executarea silita,prin factura x, insa la dosarul executional creditorul depune o alta factura y.( ca atare, titlul executoriu a fost obtinut cu factura x de catre creditor,iar executarea silita s-a facut cu factura y); c) - executorul judecatoresc nu a facut verificari inaintea intocmirii dosarului executional cu privire la faptul daca debitorul a refuzat sa-si efectueze obligatia benevol; d) - notificarea/instiintarea debitorului de catre executor ,privind data executarii silite a bunului mobil, este datata cu 10 zile ulterior datei de efectuare a executarii silite; e) - odata cu somatia privind executarea silita directa,trimisa de executor a fost si comunicata de acesta instiintarea popririi pe conturile bancare ale debitorului. Va rog frumos sa-mi dati niste sfaturi/sugestii.
Cel mai recent răspuns: mary6 , utilizator 10:22, 3 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Probabil ca speta dvs ar fi putut fi rezolvata prin procedura ofertei de plata si a consemnatiunii reglementata de codul de procedura civila (spun probabil pentru ca ar trebui vazut dosarul si apoi se poate emite o parere). Scopul acestei proceduri este tocmai acela de a da posibilitatea liberarii debitorului de buna-credinta de obligatia sa fata de creditor, in situatiile in care acesta din urma ar incerca sa impiedice liberarea pentru a continua luarea dobanzilor sau pentru un alt motiv dand vina pe debitor. Dispozitiile acestei proceduri se completeaza cu prevederile din codul civil privitoare la plata, respectiv punerea in intarziere a creditorului, art.1510 C.civ. si urmatoarele si implicit neexecutarea imputabila creditorului, art.1517 C.civ. si urmatoarele.
Probabil ca, fata de cele de mai sus, chiar daca s-a trimis o somatie creditorului (cu efect de punere in intarziere a acestuia), ulterior procedura nu a mai fost continuata si indeplinita integral, respectiv celelalte acte ce trebuiau intocmite de catre executorul judecatoresc si in final urmate de consemnarea bunului la dispozitia creditorului (aici ar mai fi cate ceva de spus, insa ati inteles esenta deci nu mai insist).
Cat priveste celelalte acte procedurale considerate abuzive si explicitate de dvs cu litere mici de la a) la e), acestea puteau fi (sau inca mai pot fi) combatute prin intermediul contestatiei la executare, ca fiind, in principiu, singurul instrument procedural specific fazei de executare silita si pus la dispozitia debitorului.
Multumesc frumos pentru toate raspunsurile,sfaturi si sugestii. Datorita acestora ,a fost castigat procesul cu executarea silita in stadiul de apel la contestatie la executare.In urma hotarararii definitive a instantei de apel,s-a anulat in tot sentinta data contestatiei la executare, si s-a dispus anularea tuturor formelor de executare silita privind cheltuielile de executare si popririle,restituirea sumelor achitate de apelant cu titlul de cheltuieli de executare, si obligarea creditorului la plata cheltuieli de judecata catre apelant. Multumesc .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sfat firma recuperare creante onuflorin1987 onuflorin1987 In urma unor presiuni facute de Top Factoring,si primirea unei somatii de executare silita in privinta unei facturi restante Cosmote (600 lei factura+4000 lei ... (vezi toată discuția)
Ma confrunt cu urmatoarea problema : in urma unei hotarari judecatoresti ... Vinicius20 Vinicius20 Ma confrunt cu urmatoarea problema : In urma unei hotarari judecatoresti ramase definitive, au fost stabilite obligatii de plata ale mele catre un ... (vezi toată discuția)
Executare silita lorenna87 lorenna87 Buna ziua, Executorul jud. a fixat termen de licitatie publica pentru un bun mobil. Creditorul a luat in custodie, de la executor; bunul respectiv. In prezent ... (vezi toată discuția)