avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Care este varsta de pensionare pentru o persoana cu ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Care este varsta de pensionare pentru o persoana cu handicap

Data nasterii:16.06.1967
Handicapul il am din nastere Lucrez din 1986, dupa terminarea liceului. Beneficiez de vreo reducere a varstei de pensionare?
Multumesc
Ultima modificare: Luni, 26 Februarie 2018
popamre, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:54, 26 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nr.263/2010
art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcție de gradul de handicap, după cum urmează:
a) cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condițiile handicapului preexistent calității de asigurat, stagiul complet de cotizare.

Art. 59
Nevăzătorii beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârstă, dacă au realizat ca nevăzător cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand ma pot pensiona? mariana1956 mariana1956 Buna seara.Va rog sa imi spuneti cand pot sa ma pensionez la limita de varsta analizand urmatoarele aspecte: m-am nascut la 14 nov.1961; sunt angajata din 5 ... (vezi toată discuția)
Cand ma pot pensiona daca am lucrat o perioada fara handicap iar apoi cu handicap vizual? 74mov 74mov Buna ziua! Cum se calculeaza varsta de pensionare daca am lucrat o perioada fara sa am handicap vizual iar apoi a intervenit handicapul vizual? Cand pot ... (vezi toată discuția)
Ce demersuri sunt necesare pentru a obtine o reducere a varstei de pensionare datorita unei invaliditati gradul ii din 2007 ? Vasile Rascanu Vasile Rascanu Am fost pensionat in 2007 gradul II invaliditate . Varsta standard de pensionare : 65 de ani conform deciziei privind acordarea pensiei de invaliditate. Am ... (vezi toată discuția)