avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Aviz medicina muncii:Apt conditionat
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Aviz medicina muncii:Apt conditionat

Am primit ca atributie de serviciu sa aranjez arhiva unitatii (inventariere, legare si scoatere din arhiva documente care au termen de pastrare expirat) in conditiile in care am astm bronsic si rinita alergica care se agreaveaza de cate ori intru in arhiva si lucrez cu documentele de acolo (documente cu o vechime de pana la 80 de ani), medicul de medicina muncii imi da un aviz „Apt conditionat si evitarea expunerii la alergeni”. Am depus conducerii unitatii de invatamant o adresa prin care le aduceam la cunostinta faptul ca nu pot lucra in arhiva, dar conducerea unitatii a solicitat unei firme de protectia muncii un normativ intern de acordare a echipamentului individual de protectie in care se specifica ca factori de risc - Expunerea la noxe, Pericolul de accidentare sau imbolnavire _ Alergii, iar ca echipament de protectie - Masca de protectie.. Ce pot face in situatia data deoarece am probleme de fiecare data cand intru si lucrez in arhiva. Mentionez ca sunt incadrata ca si secretar unitate scolara iar atributia cu arhiva este doar o sarcina printre altele zeci de sarcini pe care le am, de asemenea mai mentionez ca nu am semnat niciodata ca as accepta sa fiu numita responsabil cu arhiva si aceasta responsabilitate nu imi este trecuta explicit in fisa fostului.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:02, 27 Februarie 2018
Medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, in urma examinarii dvs. medicale trebuie sa emita o fisa de aptitudine in care sa mentioneze "apt conditionat" (cu precizare conditionari), respectand prevederile HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor. Angajatorul are obligatia respectarii conditionarilor (in cazul dvs. - loc de munca/ post de lucru fara alergeni - in speta praf), daca nu poate respecta conditionarile, sa va ofere un alt loc de munca/ post de lucru, daca nu are un astfel de loc de munca/ post de lucru, sa va trimita in somaj.
Daca angajatorul nu ia in considerare avizul medical puteti sesiza ITM si/ sau DJSP, in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire.
Dotarea cu masca de protectie nu inseamna ca angajatorul a respectat conditionarile din fisa de aptitudine.
Nu trebuie sa acceptati sa fiti numita responsabil cu arhiva, in masura in care o secretara de scoala se poate ocupa cu asa ceva. Atributiile din fisa postului se stabilesc de catre angajator pentru a acoperi cele 8 ore de lucru/ zi timp de 5 zile/ saptamana al salariatilor.
Va multumesc mult pentru promptitudine, fisa de apt conditionat-limitarea expunerii la alergeni si iritanti respiratorii; Purtarea EIP (masca) -a fost data de medicul de medicina muncii cu care unitatea are contract, purtarea de masca a fost data in conditiile in care eu am nevoie pentru unele activitati de dosare din arhiva, intocmire adeverinte pentru persoane care se pensioneaza, foi matricole ale absolventilor etc (aceasta a fost explicatia medicului ). Angajatorul a luat in considerare fisa de aptitudini dar mi-a dat un raspuns insotit de un normativ intern de acordare a echipamentului individual de protectie in care se specifica ca factori de risc - Expunerea la noxe, Pericolul de accidentare sau imbolnavire _ Alergii, iar ca echipament de protectie - Masca de protectie, din aceasta adresa reiesind ca pot indeplini si atributia de responsabil de arhiva si sa fac lucrarea de selectionare. Nelamurirea mea este daca prin acel normativ conducerea ma poate sanctiona disciplinar in situatia in care refuz sarcina de responsabil cu arhiva. Va multumesc
Pentru locul de munca/ postul de la arhiva/ noua sarcina de responsabil cu arhiva cum o numiti dvs. este nevoie de avizul medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.
HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 15 Examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
c) lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
Solicitati examinare medicala in urma careia sa se completeze fisa de aptitudine tinandu-se cont de riscurile profesionale identificate de angajator la acest loc de munca/ post de lucru.
Daca se refuza de catre angajator/ medic puteti sesiza ITM si/ sau DJSP in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea se poate trimite prin posta cu confirmare de primire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditionare din punct de vedere medical VIOPAUN VIOPAUN Buna ziua, Doresc sa ma ajute cineva cu informari despre drepturile angajatului atunci când devine apt conditionat dar in momentul angajarii a fost apt .Ce ... (vezi toată discuția)