avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... firma nou infiintata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

firma nou infiintata

Mai postez o intrebare, daca poate sa ma ajute cineva urgent. Am infiintat o firma in luna iulie 2009 si am trebuie sa platesc acum impozitul forfetar. Eu stiu ca pana la data de 31 decembrie 2009 nu trebuie sa platesc impozit forfetair (minim) ci impozit pe venit/profit, iar contabila mea zice exact invers. Am citit acum OUG 34/2009, dar nu gasesc specificat acest lucru. Stie cineva exact ce tip de impozit platesc?
Cel mai recent răspuns: anamariacelik , utilizator 15:15, 22 Octombrie 2009
Pentru situatia expusa, Dvs. veti plati impozit pe profit.

Codul fiscal prevede urmatoarele:
Art. 34 Plata impozitului:
"(7) Prin exceptie de la prevederile alin. (6), contribuabilii prevãzuti la alin. (1) nou - înfiintati efectueazã plãti anticipate în contul impozitului pe profit la nivelul impozitului minim anual aferent primei transe de venituri totale, prevãzutã la art. 18 alin. (3), recalculat în mod corespunzãtor pentru perioada impozabilã respectivã."

"(6) Contribuabilii prevãzuþi la alin. (1) lit. a) au obligaþia de a declara si efectua trimestrial plãti anticipate, în contul impozitului pe profit anual, în sumã de o pãtrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele de inflatie (decembrie fatã de luna decembrie a anului anterior), estimat cu ocazia elaborãrii bugetului initial al anului pentru care se efectueazã plãtile anticipate, pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare trimestrului pentru care se efectueazã plata. Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza cãruia se determinã plãtile anticipate, este impozitul pe profit datorat conform declaratiei privind impozitul pe profit pentru anul precedent, fãrã a lua în calcul plãtile anticipate efectuate în acel an."

Deci, alin (6) reprezinta regula iar alin. (7) exceptia -unde va incadrati Dvs.
SC infiintate in 2009 nu platesc impozitul forfetar
1. Articolul 18 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
og.34/2009
Impozit minim
Art. 18. - (1) Contribuabilii care desfasoara activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizeaza aceste venituri in baza unui contract de asociere, si in cazul carora impozitul pe profit datorat pentru activitatile prevazute in acest articol este mai mic decat 5% din veniturile respective sunt obligati la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri inregistrate.
(2) Contribuabilii, cu exceptia celor prevazuti la alin. (1), la art. 13 lit. c)-e), art. 15 si 38, in cazul carora impozitul pe profit este mai mic decat suma impozitului minim pentru transa de venituri totale corespunzatoare, prevazute la alin. (3), sunt obligati la plata impozitului la nivelul acestei sume.
(3) Pentru aplicarea prevederilor alin. (2), sumele corespunzatoare impozitului minim, stabilite in functie de veniturile totale inregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, sunt urmatoarele:
norme de aplicare og34/2009
116. Contribuabilii infiintati in cursul anului nu intra sub incidenta prevederilor art. 18 alin. (2) pentru anul in care se inregistreaza la oficiul registrului comertului, insa acestia sunt obligati la determinarea impozitului pe profit potrivit prevederilor titlului II «Impozitul pe profit» din Codul fiscal. Nu intra sub incidenta impozitului minim societatile care la data de 1 mai 2009 se aflau in inactivitate temporara si aceasta inceteaza in cursul anului 2009, pentru perioada aferenta de la incetarea inactivitatii pana la 31 decembrie 2009.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit profit/forfetar anairam_unid anairam_unid Buna ziua , O firma infiintata in 2010 mai plateste forfetarul?Dar impozitul pe profit? (vezi toată discuția)
Impozitare micro 2009 krisztina krisztina Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum se impoziteaza un SRL infiintat in febr 2009, ca si microintreprindere, pe trim 2 /2009? Va multumesc (vezi toată discuția)
Impozit sanda37 sanda37 Am inteles ca din ianuarie s-a scos impozitul forfetar si este valabil doar ptr.SC. cu activitati gen; spalatorii,sali fitnes.E adevarat?VA MULTUMESC! (vezi toată discuția)