avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata

Locuiesc in loc.Lupeni , jud. HD, , sunt nascuta in 25.06.1964 si am vechime in munca de 35 ani si 5 luni . Va rog sa-mi spuneti, cand ma pot pensiona anticipat, in conditiile in care locuiesc de 53 ani in zona afectata de poluare permanenta(cei 5 ani anticipat se calculeaza de la varsta de 63 ani sau de la varsta de 61 ani , scazand cei 2 ani redusi pentru faptul ca zona este afectata de poluare permanenta cf. legii )

,,Persoanele care se încadrează în aceste condiții se vor putea pensiona anticipat, fără a suporta penalitățile aferente.

La art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, alin. (5) se modifică și va avea următorul cuprins:

(5) Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, feldspat și siciliu sau de radiații din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, respectiv localitățile: Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna, Târgu Mureș, Drobeta Turnu Severin, Târnăveni, Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea, Petroșani, Vulcan, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Bacău, Onești, Suceava, Brăila, Reșița, Oțelu Roșu, Moldova Nouă, Anina, Armeniș, Ciudanovița, Motru, Mătăsari, Dragotești, Jilț, Negomir, Rovinari, Urdari, Fărcășești și Plopșoru pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârste standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).,,



















Cel mai recent răspuns: vavas , utilizator 19:48, 27 Februarie 2018
Iunie 1964 Februarie 2027 62/8 33/8
Limita de varsta la 62 ani si 8 luni
Pensie anticipata la 57 ani si 8 luni.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 41 ani si 8 luni, fara stagiul asmilat(cursuri universitare de zi, pensie de invaliditate).
Pensie anticipata partiala(cu penalizare) la 57 ani si 8 luni.
Pensie anticipata partiala(fara penalizare) la 60 ani si 8 luni.
Conditia de stagiu pentru pensie antcipata partiala este de 33 ani si 8 luni, fara stagiul asimilat.
Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

în baza legii referitor la domiciliul în localitate poluată ... ovidiu1957 ovidiu1957 în baza legii referitor la domiciliul în localitate poluată peste 30 ani ce fel de cerere de pensionare trebuie?am vechime 28 de ani. anticipată sau ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. Începând cu noiembrie 2020, pentru persoanele din ... sufletu_andreia sufletu_andreia Bună ziua. Începând cu noiembrie 2020, pentru persoanele din anumite comunități exista o reducere a vârstei de pensionare cu 2 ani din cauza poluării. ... (vezi toată discuția)
Interpretare posibil gresita a legii 207/2020 alind alind Buna ziua! Ne confruntam cu urmatoarea problema: Mama mea se apropie de varsta pensionarii si am mers la casa de pensii pentru a vedea daca poate iesi anul ... (vezi toată discuția)