avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Înregistrare cerere de optiune succesorala pentru o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Înregistrare cerere de optiune succesorala pentru o persoana decedata

Buna ziua.
As dori sa stiu daca pot inregistra la notar cererea de optiune succesoarala in numele tatalui meu decedat care in timpul vietii nu si-a exercitat dreptul de optiune sucesoarala ?
Tatal meu a decedat in urma cu 8 luni , În timpul vietii, el nu a dezbatut mostenirea mamei sale decedate in 2009 , Si nici nu si-a inscris dreptul de optiune succesoarala pentru a-si mosteni mama (bunica mea).
Doresc sa evit posibilitatea de a fi omis de la dezbaterea mostenirii bunicii mele si sa-mi obtin dreptul la mostenire al partii ce i s-ar cuveni tatalui meu .
Cel mai recent răspuns: Send , utilizator 15:15, 28 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In numele tatălui dvs nu puteti.
Puteti in nume propriu.
In acest fel se va sti ca exista un nepot de la un fiu decedat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se mai pune problema daca tatăl dvs ă făcut acte de acceptare a moștenirii in termenul prevazut de lege. Din punctul meu de vedere, o declarație de opțiune succesorale data in numele tata lui nu este posibilă dar puteti solicita dezbaterea succesiunii pe cale judecătorească si faceti dovadă că so tatăl dvs ă făcut acte de acceptare.
în timpum vietii urmasii bunicii mele(printre care si tatal meu) nu au facut niciun demers cu privire la dezbaterea mostenirii sau a aceptarii/refuzarii. Masa succesorala este formata din terenuri agricole si intravilane. Terenurile agricole au fost impartite intre ei pe cale amiabila la fel ca si terenurile intravilane (au si construit case verisorii mei pe ele) . Actul de proprietate este pe numele bunicii si in ziua de astazi. În cazul în care cineva dintre urmasii bunicii (2 frati al tatalui meu sunt in viata) încep dezbaterea mostenirii doresc sa evit sa fiu omis de la mostenire. Nu locuiesc in regiune si e mai greu sa stiu ce se intimpla la fata locului. In concluzie nu pot vedea cum as putea dovedi acceptarea mostenirii de catre tatal meu , el a tinut niste teren fara acte , a platit doar imozitul ani de zile si eu continui sa ocup acest teren .

Multumesc pentru ajutor.
Multumesc pentru raspuns.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cum v-am spus mai sus, mergeti dvs personal, la orice birou notarial si dati o declaratie de acceptare a succesiunii, in nume propriu. Notarul respectiv va inregistra declaratia dvs in Registrul National Notarial de Evidenta a Optiunilor Succesorale (RNNEOS).
Cand rudele dvs vor incepe procedura succesorala, notarul unde se va dezbata mostenirea va efectua, printre altele si o verificare la acest registru. Astfel, va aparea declaratia dvs de acceptare, si implicit faptul ca existati, ca nepot de fiu.
Actele de acceptare tacita ale tatalui dvs se vor dovedi cu documentele de la primarie (certificatul de atestare fiscala privind plata impozitelor si taxelor si adeverinta de la Registrul Agricol, privind rolul defunctului).

Alte discuții în legătură

Rol agricol (fiscal) la primarie dgmaster dgmaster Am rugamintea sa ma lamuriti in legatura cu caracterul rolului din registrul agricol al primariei. Faptul ca bunurile imobile sunt inscrise in registrul ... (vezi toată discuția)
Succesiune irinafil irinafil Succesiunea se accepta la data la care a decedat persoana sau la data depunerii cererii de succesiune la notar. (vezi toată discuția)
Termen acceptanta succesorala - legea 18/1991 adriana-de adriana-de Stimati Domnilor Avocati, va rog mult sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Este vorba de dezbaterea succesiunii dupa bunica mea, plecata din tara cu fiul ei ... (vezi toată discuția)