avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice garantie de buna executie
Discuție deschisă în Achiziţii publice

garantie de buna executie

La un contract de achizitie produse la care termenul de finalizare s-a încheiat dar nu s-a finalizat şi furnizarea produselor dar la care garantia de buna execuţiie a fost costituita prin reţineri succesive pot să reţin toata garanţia costituită pâna acum ?
In acest caz trebuie să calculez şi penalităţi pentru produsele nefurnizate ?
Cel mai recent răspuns: Gabriella.S , utilizator 11:45, 9 Martie 2018
Ce fel de produse?
Valoare?
Garantie de buna executie se pune la lucrari dar la produse nu am auzit.
Prevedere legala pt achizitie sectoriala - Legea 99/2016 si HG 394/2016

Entitatea contractantă are dreptul de a emite pretenţii asupra garanţiei de bună execuţie, oricând pe parcursul îndeplinirii contractului sectorial/contractului subsecvent, în limita prejudiciului creat, în cazul în care contractantul nu îşi îndeplineşte din culpa sa obligaţiile asumate prin contract. Anterior emiterii unei pretenţii asupra garanţiei de bună execuţie entitatea contractantă are obligaţia de a notifica pretenţia atât contractantului, cât şi emitentului instrumentului de garantare, precizând obligaţiile care nu au fost respectate, precum şi modul de calcul al prejudiciului. În situaţia executării garanţiei de bună execuţie, parţial sau total, contractantul are obligaţia de a reîntregii garanţia în cauză raportat la restul rămas de executat.

În cazul contractului de furnizare, entitatea contractantă are obligaţia de a elibera/restitui garanţia de bună execuţie în cel mult 14 zile de la data întocmirii procesului-verbal de recepţie a produselor care fac obiectul contractului sectorial/contractului subsecvent şi/sau de la plata facturii finale, dacă nu a ridicat până la acea dată pretenţii asupra ei.
La fel este si in cazul achizitiilor publice, Legea 98/2016 si HG 395/2016

Deci, aveti dreptul de a retine total sau partial GBE daca furnizorul nu si-a indeplinit obligatiile conform prevederilor contractuale.
In cazul contractelor de produse sau servicii (altele decat proiectare) autoritatea contractanta poate renunta la solicitarea de GBE numai daca valoarea estimata nu depaseste pragul pt licitatie deschisa. Idem si in cazul in care contractul se atribuie prin negociere fara publicare.
Deci, nu doar ca se poate, dar in anumite conditii este chiar obligatorie solicitarea de GBE.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anulare licitatie deschisa - acord cadru Gabriella.S Gabriella.S Exista prevedere legala privind anularea procedurii pentru cazul in care la o licitatie deschisa online organizata pt incheierea de acord cadru cu 3 semnatari, ... (vezi toată discuția)
Garantia de buna executie si derularea contractului Diurpaneus Diurpaneus Am câteva întrebări privind garanția de buna execuție a contractelor de achiziții publice, deoarece nu am găsit o reglementare legala clara ... (vezi toată discuția)
Garantia de buna execuţie la un contract de funizare MIMI13 MIMI13 La un contract, de furnizare produse,garantia de buna execuţie a fost constituita din reţineri succesive din valoarea facturilor introduse la plata, Avand ... (vezi toată discuția)