avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general firme neplatitoare de TVA
Discuție deschisă în Contabilitate în general

firme neplatitoare de TVA

Va rog frumos explicati-mi si mie ceva, eu nu stiu care sunt firmele neplatitoare de tva si de nu ar plati tva: inteleg cele non profit dar cele cu profit de ce nu platesc?:hm:
Cel mai recent răspuns: ContSters87904 , utilizator 23:31, 22 Octombrie 2009
annajanette a scris:

Va rog frumos explicati-mi si mie ceva, eu nu stiu care sunt firmele neplatitoare de tva si de nu ar plati tva: inteleg cele non profit dar cele cu profit de ce nu platesc?:hm:


Persoane impozabile si activitatea economica

Cod Fiscal: "Art. 127. - (1) Este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice de natura celor prevazute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.
(2) În sensul prezentului titlu, activitatile economice cuprind activitatile producatorilor comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.
(3) Nu actioneaza de o maniera independenta angajatii sau oricare alte persoane legate de angajator printr-un contract individual de munca sau prin orice alte instrumente juridice care creeaza un raport angajator/angajat în ceea ce priveste conditiile de munca, remunerarea sau alte obligatii ale angajatorului.
(4) Institutiile publice nu sunt persoane impozabile pentru activitatile care sunt desfasurate în calitate de autoritati publice, chiar daca pentru desfasurarea acestor activitati se percep cotizatii, onorarii, redevente, taxe sau alte plati, cu exceptia acelor activitati care ar produce distorsiuni concurentiale daca institutiile publice ar fi tratate ca persoane neimpozabile, precum si a celor prevazute la alin. (5) si (6).
(5) Institutiile publice sunt persoane impozabile pentru activitatile desfasurate în calitate de autoritati publice, dar care sunt scutite de taxa, conform art. 141.
(6) Institutiile publice sunt, de asemenea, persoane impozabile pentru urmatoarele activitati:
a) telecomunicatii;
b) furnizarea de apa, gaze, energie electrica, energie termica, agent frigorific si altele de aceeasi natura;
c) transport de bunuri si de persoane;
d) servicii prestate în porturi si aeroporturi;
e) livrarea de bunuri noi, produse pentru vânzare;
f) activitatea târgurilor si expozitiilor comerciale;
g) depozitarea;
h) activitatile organismelor de publicitate comerciala;
i) activitatile agentiilor de calatorie;
j) activitatile magazinelor pentru personal, cantine, restaurante si alte localuri asemanatoare;
k) operatiunile posturilor publice de radio si televiziune.
(7) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), orice persoana care efectueaza ocazional o livrare intracomunitara de mijloace de transport noi va fi considerata persoana impozabila pentru orice astfel de livrare.
(8) În conditiile si în limitele prevazute în norme, este considerat ca persoana impozabila unica un grup de persoane impozabile stabilite în România, care, independente fiind din punct de vedere juridic, sunt în relatii strânse una cu alta din punct de vedere organizatoric, financiar si economic.
(9) Orice asociat sau partener al unei asocieri sau organizatii fara personalitate juridica este considerat persoana impozabila separata pentru acele activitati economice care nu sunt desfasurate în numele asocierii sau organizatiei respective.
(10) Asocierile în participatiune nu dau nastere unei persoane impozabile separate. Asocierile de tip joint venture, consortium sau alte forme de asociere în scopuri comerciale, care nu au personalitate juridica si sunt constituite în temeiul legii, sunt tratate drept asocieri în participatiune."

In acceptiunea Codului fiscal: "persoana neimpozabila reprezinta persoana care nu îndeplineste conditiile art. 127 alin. (1) pentru a fi considerata persoana impozabila; " art postat mai sus.

Deci persoanele neimpozabile dvp TVA nu aplica tva decat pentru anumite activitati enuntate mai sus.

Mai sunt si persoanele impozabile scutite de tva:

- cele care desfasoara exclusiv activitati scutite mentionate la art 141
- cele care nu au atins o cifra de afaceri de 35.000 Euro/an si beneficiaza de regimul special de scutire aplicabil intreprinedrilor mici.
Intreprinderile mici pot opta pentru regimul special de scutire. Astfel, persoana impozabilă stabilită în România, a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 35.000 euro, poate solicita scutirea de taxă.

Plafonul de 35.000 euro se calculeaza la cursul de schimb comunicat de BNR la data aderării.

O alta categorie de persoane juridice care nu sunt platitori de TVA sunt persoanele care desfăşoară exclusiv operaţiuni ce nu dau dreptul la deducere dpdv al TVA-ului.

Ex: servicii de natură financiar-bancară, operaţiunile de asigurare şi/sau de reasigurare, etc.
greu cu codul asta fiscal, eu sunt impresionata de toti care sunt in domeniul contabil, fiscalitate, etc ...eu nu inteleg nimic:duh:
va multumesc tare mult
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2009
ContSters87904, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva 5% la teren? Robert101 Robert101 In cazul unui[u] contract de colaborare in vederea construirii[/u], intre o persoana fizica - care detine terenul si urmeaza sa primeasca banii pe teren la ... (vezi toată discuția)
Pfa cu norma de venit - sunt persoana fizica neimpozabila sau impozabila? alexberi alexberi Lamuriti-ma si pe mine in incalcitul Cod Fiscal. PFA cu norma de venit reprezinta o persoana fizica [b]neimpozabila [/b]sau [b]impozabila[/b]? Intreb in ... (vezi toată discuția)
Tva tranzactii imobiliare persoane fizice ContSters4579 ContSters4579 ...s-au publicat in mo niste norme de aplicare... HOTARARE 1620 29/12/2009 "Codul fiscal: Persoane impozabile si activitatea economica Art. 127. - (1) Este ... (vezi toată discuția)