In situatia in care o actiune in prestatie tabulara este introdusa de catre mostenitorul cumparatorului, dreptul de proprietate se va intabula pe numele reclamantului sau al cumparatorului?
In cazul contractului de vanzare-cumparare intabularea are caracter constitutiv de drepturi, adica dreptul din vanzare-cumparare neintabulat nu exista. Din moment ce cumparatorul a decedat, nu prea se poate intabula pe numele lui, DAR cumparatorul are dreptul sa intabuleze. Intabularea avand caracter consitutiv cu privire la dreptul de proprietate, are caracter patrimonial, deci el va fi transmis catre mostenitor.
Deci, in consecinta, se va intabula pe numele reclamantului, dupa pararea mea.
Mai mult, chiar daca argumentatia mea de mai sus contine unul sau mai multe greseli logice sau materiale (in sensul in care exista o reglementare speciala pe care nu o cunosc), este valabil, ca capacitatea de folosinta inceteaza cu decesul cumparatorului, deci cu siguranta NU se poate intabula nimic pe numele lui dupa decesul acestuia.
Profit ca acest topic nu este inchis, pentru a propune o speta:
Recent, mostenitorul unui teren neintabulat,, care a incercat sa obtina recunoasterea proprietatii (L18,L10)nu a reusit decat sa adune probe ca:
1-nu exista alt titlu valabil pentru terenul sau si ca
2-exista o CF si un nr.cadastral, pentru un titular care nu detine forme legale de proprietate.
In aceste conditii se poate initia o actiune de prestatie tabulara, pentru a-si inscrie imobilul pe baza actului de proprietate pe care il detine de la autorii sai?
In acest scop a obtinut si un extras de CF pt. informare.
Rog ajutor!
stanceni
Buna seara!
Va rog sa-mi permiteti sa sunpun atentiei d-voastra urmatoarea situatie: acum cativa ani am cumparat un teren, dar intre timp proprietarii au ... (vezi toată discuția)