avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Am vândut un imobil unui cetățean norvegian care ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Am vândut un imobil unui cetățean norvegian care zice că a găsit niște insecte în casă și îmi cere 60.000 de euro despăgubire. Sunt recunoscute în România deciziile instanțelor din Norvegia?

Buna ziua,
Am si eu o intrebare legata de recunoasterea deciziilor instantelor judecatoresti norvegiene in Romania. In 2016 am vandut o casa aproape noua unui cetatean norvegian. In 2017 m-a contactat un avocat ca imi cere 60 000 euro ca nu stiu ce insecte a gasit in casa. Ma rog, banuiesc ca se va ajunge in instanta. Daca va castiga, eu voi fi in tara deoarece ne-am mutat in Romania si nu am de unde sa ii dau atatia bani. Intrebarea mea este in ce masura se recunoaste decizia instantei judecatoresti din Norvegia in Romania si daca pot fi executat in Romania pe baza deciziei din Norvegia. Va multumesc anticipat.
Catalin Pripici
Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu prea înteleg de ce nu vreti sâ luptati în fata instantelor norvegiene pt a v-i se face dreptate.
Câ vorbim de România sau de Norvegia, legea este lege si toti cetâtenii rezidenti sunt datori s-o cunoascâ si s-o respecte.
În tot cazul se judecâ mult mai corect în Norvegia decât în România!
Depinde deasemenea si de tipul de insectâ pe care cumpârâtorul afirmâ câ l-a gâsit.
Dacâ vorbiti de gândaci de bucâtârie, acestia pot sâ se instaleze în de pe o zi pe alta si o simplâ desinfectie va face câ nu va fi nevoie de proces.
Dacâ însâ vorbim de termite, nu aveti cum sâ pretindeti câ nu erati la curent! Infectia este lentâ.
Termita lasâ urme în casâ deci, cum sunteti vânzâtorul, dvs cunosteti bunul vândut.
Consecintele asupra unui imobil pe structurâ din lemn sunt dezastroase dar usor de ascuns prin aspirarea urmelor, deci se va judeca un caz de inducere în eroare al cumpârâtorului prin ascunderea unui viciu care afecteazâ stabilitatea imobilului.
În Norvegia,ca în toate târile européene civilizate, se cunosc zonele de râspândire al insectelor exotice si în zonele cunoscute cu risc de infectie, la semnarea contractului de V/C trebuiesc prezentate de câtre vânzâtor o serie de certificate, printre care si cel corespunzâtor prezentei termitelor.
Deci, oricare ar fi infestarea, gânditi-vâ bine la ceea ce cunosteati despre starea imobilului la data vânzârii si negociati, propuneti si o dezinfectie, totul cu probe scrise si înainte de proces.
Numai astfel veti putea pleda un viciu ascuns si pt dvs, deci buna dumneavoastrâ credintâ si dorinta unei solutionâri amiabile care sâ nu prejudicieze niciuna din pârtile contractante!
Atentie, pe site este un bug, primul meu mesaj a fost partial publicat si tasta "modificâ mesajul" nu a functionat.
Buna dimineata,
Multumesc tuturor pentru mesaje. Pe scurt, insectele sunt acestea:
[ link extern ] /

Nu sunt periculoase nici pentru casa nici pentru oameni.

Au aparut in Norvegia prin 2013 aduse de prin alte tari. Proprietarul a pus capcane prin casa (da, exista capcane pentru insecte) si le-a trimis la un laborator care le-a studiat marimea, varsta etc si a facut un raport. Desi 95% din insecte apartineau ca varsta anului 2017, erau cateva care apartineau si lui 2016 (cand s-a vandut casa). Bine, asta nu inseamna ca erau in casa. Pot fi aduse de noul proprietar sau pot veni de la vecini.

Cred ca am fost inteles gresit. O sa merg in instanta dar ma repet, anul trecut din 20 de cazuri de genul acesta unul singur a fost castigat de vanzator. Instantele se multumesc cu o probabilitate de 51% ca insectele sa fi fost in casa pentru a da castig de cauza cumparatorului. O sa facem si o oferta de dezinsectie, dar 100% priprietarul vrea bani mai multi....O sa vedem!

Va doresc o zi frumoasa tuturor!
Cum nu este vorba de o insectâ dâunâtoare cu un mare impact pe valoarea bunului (cu conditia sâ nu-i fi mâncat un timbru Cap de bour), pretentiile cumpârâtorului sunt exagerate.
Trebuiesc luate mâsuri imediat.
Râspundeti în scris cu confirmare de primire câ prezenta acestor insecte nu vâ era cunoscutâ la data vânzârii si câ vâ oferiti sâ împârtiti cu cumpârâtorul cheltuielile cu dezinfectia.
Explicati câ datoritâ faptului câ expertiza care v-a fost furnizatâ a gâsit câ "erau cateva care apartineau si lui 2016 (cand s-a vandut casa)"" existâ o probabilitate ca aceste insecte sâ fi apârut putin timp înainte, în perioada tranzactiei sau, vâzând cum se pot propaga aceste insecte, la mutatul cumpârâtorului în imobil, ori, dvs, de bunâ credintâ, întelegeti dificultâtile cumpârâtorului si vâ oferiti sâ participati la distrugerea infestârii care creeazâ dezordinea reclamatâ.
Aveti sanse de apârare.
Faptul câ vâ oferiti sâ participati la plata dezinfectiei trebuie sâ punâ cabinetul de avocati în situatia de a negocia (60k€ fiind pretul deratizârii unei uzine cu subsoluri tehnice cu o suprafatâ de 3.000 mp).
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2018
Demos, utilizator
I-ati vandut-o sau nu cu gaze ?
Suma de bani solicitate este una foarte mare.

Instanta de judecata trebuie sa evalueze prejudiciul cauzat.

Nu exista o hotarare, aceasta nu poate fi pusa in executare.

Puteti suna, sunt din CONSTANTA.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asistenta sociala din norvegia a luat copilul Corbuletz Corbuletz Buna ziua, Va scriu deoarece am un copil cu o fata din america centrala, de care am divortat de comun acord in luna Iulie anul 2014, fiind casatoriti din ... (vezi toată discuția)
Ajutor!statul norvegian incearca sa-mi ia copilul prin abuz! dismissed dismissed Statul Norvegian ma ameninta ca daca tatal, ,nu este de acord ca fiul nostru sa se intoarca in Romania cu mine,nu voi putea sa i-mi iau copilul cu mine inapoi ... (vezi toată discuția)
Teren retrocedat proprietarului. ce poate face cel care detine casa de langa teren? kopanyi kopanyi Buna seara. Ma adresez celor prezenti pe forum pentru a cere un prim sfat. Am cumparat o casa de la stat (impreuna cu terenul de sub casa plus un metru ... (vezi toată discuția)