avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... reducere durata timpului de munca la cetatenii straini
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

reducere durata timpului de munca la cetatenii straini

Buna ziua. Imi puteti spune va rog daca este posibila reducerea duratei de munca la 2 ore/zi, 10 ore/saptamana la un cetatean turc, cu autorizatie de munca si permis de sedere de 1 an?. In caz contrar, cate ore minim este acceptat. va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ella_v , utilizator 15:28, 27 Octombrie 2009
1. Nu vad care este legatura intre cetatenia salariatului si modificarea CIM.
2. Modificarea CIM (in speta, timpul de lucru si salariul) se face prin act aditional la CIM, semnat de ambele parti.
3. Pentru un CIM cu timp partial nu mai exista un numar minim de ore pe zi. De regula se practia un numar intreg de ore (1,2,3,4,5,6,7).
Scuzati intarzierea cu care raspund.Nu m-am confruntat pana acum cu procedura de angajare a cetatenilor straini, insa am citit Ord.Urg nr.194 din 12 decembrie 2002 privind regimul străinilor în România si desi nu mi-e foarte clara am gasit niste art.care ma gd ca pot avea legatura cu reducerea duratei de munca :
art.56 (1) Străinilor intraţi în România în scopul angajării în muncă li se prelungeşte dreptul de şedere temporară, dacă:
a) prezintă permisul de muncă valabil, eliberat de Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă;
b) prezintă contractul individual de muncă vizat de inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază îşi are sediul angajatorul;
c) salariul înscris în contractul individual de muncă este cel puţin la nivelul salariului mediu pe economie.
Reducerea duratei, prin analogie mai este posibila ?!:-/
In caz contrar , posibil din cauza lipsei experientei sa nu interpretez chiar corect legea si imi cer scuze:">, aceasta modificare se transmite la Oficiu Roman Pt Imigrari ?
(cnf art.13 (1) Pe durata şederii în România străinii sunt obligaţi să declare la formaţiunea teritorială a Autorităţii pentru străini, care le-a acordat dreptul de şedere, următoarele:

a) schimbarea adresei de reşedinţă sau domiciliu;
b) orice modificare intervenită în situaţia personală, în special schimbarea cetăţeniei, încheierea, desfacerea sau anularea căsătoriei, naşterea unui copil, decesul unui membru de familie aflat pe teritoriul României;
c) orice modificare intervenită în legătură cu angajarea sa în muncă; )
Multumesc pt intelegere
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2009
ella_v, utilizator
ella_v:
1. OUG 194/2002 s-a modificat si s-a republicat in M.O.421/2008.
2. Art. 56, lit.c) are, acum, urmatorul text:
c) salariul inscris in contractul individual de munca este cel putin la nivelul salariului minim garantat in plata;
3. Art.13 are acum alt continut:
Art.13 (1) Pe durata sederii in Romania strainii sunt obligati sa declare la formatiunea teritoriala a Oficiului Roman pentru Imigrari, care le-a acordat dreptul de sedere, urmatoarele:
a) orice modificare intervenita in situatia personala, in special schimbarea cetateniei, incheierea, desfacerea sau anularea casatoriei, nasterea unui copil, decesul unui membru de familie aflat pe teritoriul Romaniei;
b) orice modificare intervenita in legatura cu angajarea sa in munca;
c) pierderea, prelungirea valabilitatii sau schimbarea documentului de trecere a frontierei de stat.
(2) Strainul care isi schimba domiciliul sau resedinta este obligat ca, in termen de 15 zile de la data mutarii la noua adresa, sa se prezinte la formatiunea Oficiului Roman pentru Imigrari competenta teritorial, pentru luarea in evidenta si efectuarea mentiunilor corespunzatoare in documentul de identitate.
(3) Furtul sau pierderea documentelor de trecere a frontierei de stat va fi declarata organului de politie competent teritorial.
(4) Declaratiile prevazute la alin. (1) se fac in termen de 30 de zile, iar cele prevazute la alin. (3), in termen de 48 de ore.
4. Cautati ultima forma a OUG 194/2002 si va conformati. O puteti gasi si pe urmatorul link:
[ link extern ]
Multumesc frumos pentru raspuns ...voi cauta mai atent pe viitor:"> . Maine dimineata ma voi adresa si ITM cu aceasta problema (desi sunt foarte expeditivi :()
Mulumesc de asemenea pt link. O saptamana cat mai frumoasa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis de sedere furat bogdanamunteanu bogdanamunteanu Buna seara! Sunt studentă bursieră și recent mi-a fost furat portofelul în care se afla și permisul de ședere. Încă nu am fost la biroul ... (vezi toată discuția)
Invitatie cetatean strain atalinna atalinna Buna ziua tuturor.Desi am cautat informatii pe tema unei invitatii nu am gasit inf complete si corecte.As dori sa fac o invitatie unui cetatean egiptean.Unde ... (vezi toată discuția)
Obtinere viza de scurta sedere pentru cetatean irakian keana keana Ma puteti ajuta cu un raspuns concret referitor la actele necesare si conditiile care trebuie indeplinite pentru ca un cetatean irakian sa obtina viza de ... (vezi toată discuția)