Buna ziua,
Este legal ca ANAF sa transfere suma platita pentru stingerea unei obligatii - CAS 2017, la indicatia mea, a contributorului (cf. art. 165(1) din lg. 207/2015), si de care aveam cunostinta ca fiind stinsa, pentru stingerea altei obligatii - CAS 2013, rezultata in urma emiterii unui document fiscal de plata, mult mai tarziu, decembrie 2017, dar nu din vina mea?
Ma intereseaza, pentru ca vreau sa contest penalitatile de intarziere pe care le genereaza emiterea atat de tarzie a acestui document de plata, decembrie 2017, pentru CAS 2013, deoarece nu ma fac vinovat pentru aceasta intarziere.
Va raspund, desi comentariul cu anuntatul si "vrajeala" arata ca si cum n-ati citit ce-am scris:
- de datorie am stiut in momentul emiterii Dec de impunere, decembrie 2017. Pana la acea data nu aveam nicio datorie, cu o luna mai devreme facusem la Trezoreria ANAF plata trim IV CAS 2017, aveam datorii 0;
- caut sa vorbesc pe lege, nu cu "vrajeala" si "periatul";
- daca va veti uita pe lege (ig.207/2015), veti vedea ca orice plata stinge datoria cea mai veche sau ce considera organul fiscal, cand sunt mai multe datorii, in momentul platii, dar nu reactivarea unei datorii stinse deja. Tot in lege, se pot face plati si la indicatia contributorului (art 165 (1)), si daca ai facut-o in trecut, acea datorie ramane stinsa. Tot in lege, daca stingi o alta datorie, trebuie anuntat contributorul;
- eu n-am contestat datoria veche CAS 2013, aparuta in dec. 2017, nu din vina mea (comentariul cu reducerea personalului ANAF, nu e treaba mea), contest penalitatile de intarziere generate de intarzierea emiterii Dec. de impunere CAS 2013, emisa in dec. 2017, fara de care eu nu puteam face vreo plata!
viorel55
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Repet, inregistrand salarii 2013 in contabilitatea dumneavoastra automat aveati un Sold pe contul de CAS. Am inteles ca ati intrebat la ANAF, in trim IV 2017 si v-a spus ca aveti Sold=0. Desigur este o eroare. Ati picat inainte de acea "perie" despre care vorbeam. Ulterior v-au descoperit obligatia si vor s-o incaseze cu penalitati, pentru ca altfel sunt vinovati. Ori stiti deja ca "sistemul" nu greseste. Va agitati cu paragrafe de lege, gresit, legea este doar pentru dumneavoastra. Problema se pune asa : aveti un extras din fisa platitorului cu data de Decembrie 2017 in care sa se vada clar soldul 0 ? Nu, nu aveti, pentru ca si daca il cereti nu vi-l da nimeni in forma scrisa, tocmai pentru ca se stie ca pot apare "transformari". Stiu ca ceea ce spuneti dumneavoastra dumneavoastra este corect dar trebuie si dovedit. Nu este prima oara cand obligatii neglijate, ies la iveala cu ocazia inventarierilor informatice.