avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calculul penalitatilor la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calculul penalitatilor la intretinere

Exista o suma minima sau un termen minim dupa care se aplica penalitati la intretinere? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Presedintele , utilizator 10:09, 26 Octombrie 2009
termen minim-90 zile
se stabileste de Comitetul Executiv
Plecand de la acesta articol "Art. 49. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări ..." si de la experienta de la tribunal sustin, totusi, ca daca nu este stipulat in statut sau vreo hotarare a A.G. nu poti solicita penalitatile de max. 0,2%, asta daca vrei sa castigi intr-un eventual proces cu restantierii. In statutele noi este prevazut si acel procent care se aproba de catre judecator chiar si in acest cuantum maxim de 0,2% dar in statutele mai vechi nu era neaparat introdus. Perioada de 90 de zile este prevazuta prin lege si nu poate fi diminuata de asociatie.
In alta ordine de idei, penalitatile de la furnizori se pot aplica restantierilor fara o hotarare privind incasarea penalitatilor. A nu se amesteca cu acel 0,2%. Deci, se pot aplica daca este in statut sau in vreo hotarare a A.G. si acel 0,2% (care se poate folosi pentru reparati) si penalitatile de la furnizor ptr plata penalitatilor din factura :)

Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2009
ContSters99036, utilizator
Iata textul intreg al acestui articol:

Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
Eu cred ca legea sau reglementarile nou aparute au prioritate fata de statut sau fata de alte reglementari mai vechi. De ce ? Iata:
Art. 61. - La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă: art. 35 alin. 3, art. 351, art. 36, art. 64, art. 69 şi anexa nr. 2 din Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 393 din 31 decembrie 1997, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţa Guvernului nr. 85/2001 privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 554 din 1 septembrie 2001, aprobată cu modificări prin Legea nr. 234/2002, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

Consider ca acele articole din statutul asociatiei care sunt contrare legii sunt abrogate.
Pe de alta parte daca asociatia nu si-a adoptat un sistem propriu de penalizari, nu ar trebui sa se perceapa penalizari decat atunci cand furnizorii percep penalizari, in limita sumei calculate de acestia si care trebuiesc suportate de restantieri sau de persoanele vinovate de intarzierea platii, conform altei prevederi legale si anume art 25 din norme:
Art. 25. -
(3) Dacă terţii impun penalităţi asociaţiei de proprietari pentru întârzieri la plata facturilor, acestea se vor recupera de la:
a) restanţierii la cotele de întreţinere, proporţional cu cuantumul restanţelor;
b) persoana împuternicită să achite facturile, dacă a întârziat plata facturilor la termen.



@123321123 & morodac
Nu faceti confuzie intre termenul de aplicare al penalitatilor la restante(30 de zile de la data scadentei) si termenul de actionare in judecata a restantierilor(90 zile)!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)
Penalitati - asoc. proprietari ContSters143145 ContSters143145 Este legal ca asociatiile de proprietari incaseze sume cu titlul de penalitati chiar daca nu platesc la randul lor penalitati furnizorilor? La solicitarea ... (vezi toată discuția)
Se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari? elena covaci elena covaci in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din ... (vezi toată discuția)