avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Bani şi Afaceri ... Bursa de valori Despre actiuni si dividende!
Discuție deschisă în Bursa de valori

Despre actiuni si dividende!

Buna ziua! Am primit mostenire prin decesul tatalui meu 2638 actiuni (0.008%) din totalul fabricii Nidec Motor Corporation Romania (fosta Ana IMEP). Ideea ar fii urmatoarea: in 2015 mi s-au dat dividente de aprox. 900 ron si mi s-a sugerat sa vand actiunile la pretul de 10 BANI per bucata (263,8 ron) deoarece compania va falimenta! Am refuzat, le-am pastrat, si acum pe 14 martie am primit dividente in valoare de 3 056 ron. Mi se sugereaza din nou insistent sa le vand la aceeasi valoare de 10 bani bucata deoarece, vai Doamne, nu vor mai valora nimic. Fabrica, de cand a fost preluata de japonezi, a fost marita cate am inteles! Investitii uriase! Imi puteti spune care este procedura? Cum se obtin banii din dividente de pe urma actiunilor? Fabrica are profit mare, eu iau bani mai multi? Fabrica nu are profit, eu nu iau bani deloc? Ceva in genul? Multumesc! Astept explicatii din partea dvs!
Cel mai recent răspuns: Burst4x , utilizator 12:35, 13 Iunie 2020
Ceva in genul, dar putin mai complicat. Cititi acest articol: www.avocatnet.ro/articol_268...
Da. Ati inteles bine. Si toata treaba e ca o investitie cu risc mai ridicat, nu ca cea intr-un depozit bacar la care stii de la bun inceput cat castigi pe termenul de deschidere al depozitului. Puteti sa va asumati acest risc, atunci merita sa tineti actiunile in continuare au daca nu, le vindeti si gata. Da, si foarte bine ca urmariti si aceste aspecte ale dezvoltarii firmei. Eu zic sa mai asteptati cativa ani. Calculati cat ati castiga acum daca le-ati vinde si cat castigti anual din acele dividende si vedeti ca pana la urma castigati mult mai mult din dividende decat din aceasta vanzare rapida.
Sugerez sa urmariti compania prin intermediul unor site-uri care, contra cost, ofera informatii despre acestea, la un pret acceptabil, gen risco. Nu trebuie sa consultati des, o data pe an, sa zicem in iulie, dupa ce cu siguranta au depus si s-au inregistrat situatiile financiare la fisc. Acolo veti putea vedea dinamica indicatorilor finanicari ai firmei, procese in instanta, probleme cu platile etc. La o simpla cautare pe net dupa denumire firma, pare ca aceasta este in crestere, cu anunturi de angajare. Pretul care vi se sugereaza... pare a fi valoarea nominala a capitalului social pe actiune sau a unei parti sociale, daca este SRL. Pai... nu prea se calculeaza asa. Vedeti si Dvs. cate este ultimul profit contabil net si cereti cel putin un pret echivalent unui PER de 10. Mai simplu, daca profitul pe actiune a fost sa zicem 1 leu, un pret cat de cat corect ar fi 10 lei pe actiune (nu este atat de simplu de determinat, doar ca idee). Nefiind o societate listata este preferabil sa vindeti daca puteti obtine un pret echitabil, pentru ca pot face magarii, de exemplu sa va dilueze semnificativ printr-o marire de capital social cu aport in natura al unui mijloc fix, teren etc. puternic supraevaluat de un evaluator "independent"... Daca insa nu puteti obtine acel pret corect... la cat va sugereaza ei sa vindeti, o valoare mai mica decat a dividendelor obtinute in 3 ani... nu merita
Salut. Mi-ar fi de ajutor daca ma poti ajuta cu informatii legat de actiunile imep/nidec. Si eu detin actiuni insa nu am primit acele dividende despre care ai mentionat. Cum ai procedat?
Salut. Probabil ei ti-au trimis o notificare la adresa pe care o au ei. Daca ti-ai schimbat adresa si nu ai actualizat, nu a ajuns la tine. Cauta adresa de mail si trimite atasat o cerere semnata olograf in care ceri plata dividendelor cuvenite de cand ai tu actiunile Indicand detaliile bancare+o copie de pe CI semnata+un extras de cont. Probabil o sa iti raspunda ca cele mai vechi de 3 ani s-au prescris, dar macar pe ultimii 3 ani sa iti dea. Asta daca se sinchisesc sa raspunda. Bafta
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2020
Burst4x, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Microintreprindere - cumparare/vanzare actiunii piata de capital printr-un broker extern Th.c1976 Th.c1976 Buna ziua, Doresc sa infintez o mictrointreprindere prin care sa tranzactionez actiunii pe piata de capital la nivel mondial prin intermediul unui Broker ... (vezi toată discuția)
Contributiile pentru venituri obtinute din bursa. Zenith667 Zenith667 Buna ziua. Am cateva intrebari legate de contributiile pentru venituri obtinute din bursa. 1. Daca, prin platforma broker-ului, am cumparat de-a lungul ... (vezi toată discuția)
Certificat de actionar obtinut in 1996, ce pot face cu el? lumyclau lumyclau Buna ziua. As vrea sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema- Certificatul de actionar obtinut in 1996 ce se mai poate face cu el? Eu am un Certificat la ... (vezi toată discuția)