Doresc sa solicit eliberarea certificatului de nastere nou, European, din Cluj, in vederea apostilarii acestuia cu apostila de la Haga, printr-o procura speciala obtinuta de la Consulatul din Australia, pe care o voi trimite tatalui meu. Cat timp dureaza. Ce acte sunt necesare. Mentionez ca detin buletinul in vigoare, si ca as dori, daca este posibil, sa pastrez certificatul vechi, pentru ca s-ar putea sa ma prezint la interviul pentru cetatenie aici in intervalul obtinerii celui nou din Romania. Trebuie neaparat sa trimit buletinul in original sau se poate doar copie xeroxata ? Va multumesc!
Buna ziua, se pare ca tot eu imi voi raspunde la intrebare, poate ajuta si pe altii care au aceeasi nelamurire. Am aflat ca aceasta procura speciala eliberata de la Consulatul Romaniei in Australia e suficienta pentru ca imputernicitul sa poata solicita eliberarea certificatulul de nastere European, fara necesitatea de a trimite prin posta, si-asa foarte riscant, certificatul de nastere vechi si buletinul de identitate/ pasaport, dupa caz ! Ma bucur ca nu se cereau originalele, mie una mi se pare absurd sa se ceara originalele, care, nu doar ca se pot pierde pe drum, dar oricum am prezentat deja aceste acte in fata consulului, iar acesta a scris datele in procura. Ma bucur ca va fii eliberat in doar cateva zile.
In procura trebuie sa specificati clar ca imputerniciti persoana pentru a depune actele si a va ridica certificatul de nastere. O alta procura trebuie sa faceti pentru apostilare, deoarece procura ramane in original la st.civila de la locul dvs. de nastere. Sincer, eu stiu ca pentru apostilare, fiind vorba de tatal dvs. nu mai este necesara prezentarea unei procuri, dar mai bine sunati la prefectura. Nu este necesar sa-i trimiteti imputernicitului cartea dvs. de identitate in schimb va fi necesar sa-i trimiteti certificatul vechi pentru a putea fi schimbat cu cel nou, tip international. Practic il preda pe cel vechi pentru a intra in posesia celui nou. Daca il declarati pierdut puteti primi amenda intre 100-200 lei.