avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj dupa divort
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj dupa divort

Care ar fi solutia sau solutiile in cazul unui proces de partaj al bunurilor comune ale sotilor dupa divort ,avand in vedere ca au construit o casa in timpul casatoriei ,care casa se afla pe pamantul donat de bunica in favoarea exclusiva a barbatului.Bunica a barbatului ,evident.Cei doi copii,rezultati din casatorie, au fost incredintati mamei.Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 2 Martie 2006
sutachval, utilizator
Cel mai recent răspuns: doinah , utilizator 01:49, 4 Octombrie 2007
Pentru ca instanta sa partajeze bunurile comune, trebuie mai intai sa stabileasca masa partajabila. Or pentru a stabili bunurile care se afla sub regimul comunitatii, se va urmari stabilirea titlului cu care au fost dobandite acestea de fiecare dintre soti. In speta, data fiind situatia prezentata, cred totusi ca se va discuta problema accesiunii - mod de dobandire a proprietatii. De altfel, in materia accesiunii, nu mi se pare ca are relevanta acordul proprietarului terenului. Art. 492 si urm. C.civ. disting dupa cum constructorul este de buna-credinta sau nu. Mi se pare ca, in acest caz, acordul sotului inlatura prezumtiile instituite de art. 492, in sensul ca respectiva constructie nu este numai proprietatea sa ci si a sotiei. Succes studentului la drept! Il asteptam cu noi provocari.
...problema accesiunii nu se pune cind avem acordul proprietarului terenului...prin acest acord el isi greveaza proprietatea sa cu un drept de superficie...492 C.civ. si urmatoarele vorbesc de situatiile in care nu exista acordul proprietarului terenului...astfel, constructorul poate fi de buna credinta , adica in forul sau subiectiv considera din anumite circumstante(promisiuni din partea proprietarului terenului,etc.)ca are acordul de a construi...daca este de rea credinta cunoaste ca nu are nici un drept asupra terenului si totusi construieste...in cazul sotilor sotul proprietar al terenului este obligat, la momentul obtinerii autorizatiei de constructie pe numele amindurora sa-si dea in mod expres acordul ca este de acord sa se construiasca acea constructie de catre ambii soti(incluzindul si pe sotul neproprietar al terenului)...
...vin si completez...in cazul in care constructia este intabulata pe numele amindurora, este clar caracterul de bun comun al bunului...sotul neproprietar asupra terenului are un drept de proprietate devalmasa asupra constructiei si un drept de superficie asupra terenului...deci, nu se pune problema existentei unui drept de creanta pt. 1/2 din valoarea casei...el are un drept de proprietate...deja stabilita masa partajabila, instanta va proceda in consecinta...
Si totusi, care este modul de dobandire a dreptului de proprietate asupra constructiei de catre sotie? Autorizatia de construire constituie titlu de proprietate?
...art.645 C.civi....Proprietatea se mai dobindeste prin accesiune sau incorporatiune, prin prescriptie, prin lege si prin ocupatiune...deci legea este prevazxuta de c.civi. ca mod de dobindire a proprietatii...si este vorba de legea carte reglementeaza regimul constructiilor...am vazut multe extrase de c.f. in care la modul de dobindire era trecut construire conf. inch.nr.c.f....ce spuneti de constituirea dreptului de proprietate prevazut de legea 18/1991...este acesta un mod de dobindire a proprietatii?...eu zic ca da...si in acest caz modul de dobindire a proprietatii este legea...si aduc si un argument de echitate...daca sotii se hotarasc sa cumpere de la socrii o casa iar terenul este donat de catre acestia propriului copil...in acest caz casa este bun comun...dar daca ei ar construi-o cu mijloace comune se pune problema accesiunii...

Alte discuții în legătură

Drept de creanta sau dr. de superficie? cristalina cristalina Situatia este urmatoarea:In timpul casatoriei pe terenul mamei sotului,ambii soti au construit o casa.In urma partajului ,sotia,a carei contributie este de 50% ... (vezi toată discuția)
Donatie essteffan essteffan Buna ziua, In primul rand o sa multumesc anticipat tuturor celor care raspund la aceasta solicitare. Sotia mea a primit de la parinti o bucata de pamand ... (vezi toată discuția)
Acte casa la rosu calisse calisse sotia are act de donatie pe un teren. pe acest teren am construit impreuna o casa la rosu. autorizatia de constructie este pe numele sotiei. pot trece casa pe ... (vezi toată discuția)