avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Concediu de risc maternal

Buna ziua! Am depus la HR in data de 07.03.2018,o scrisoare medicala de la ginecologul curant in care solicita sa mi se intocmeasca dosar de concediu de risc maternal,in baza unui diagnostic precis si clar. Medicul de medicina muncii a refuzat,pe motiv ca diagnosticul meu este o boala si nu un risc maternal,deci ei nu elibereaza concediu de risc maternal,in schimb imi recomanda sa imi iau concedii medicale pina voi intra in concediu prenatal(in momentul de fata am 15 saptamani de sarcina),dar pina la intrarea in prenatal,perioada concediilor medicale acumulate va depasi nr de 90 zile,ceea ce ma va trimite automat la Comisia Medicala,iar acest lucru nu este benefic pt evolutia sarcinii si starii mele de sanatate.Mentionez ca refuzul acordarii concediului de risc maternal se bazeaza pe faptul ca munca pe care o prestam este de birou,deci sezut 6h/zi,vorbit la telefon in tot acest timp,sub presiune si stres. As dorii sa stiu ce am de facut,pentru a beneficia pe drept de acest concediu de risc maternal,atat cat mai este de efectuat pina la mijlocul lunii iunie cand intru in prenatal. Va multumesc frumos si anticipat.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:56, 3 Decembrie 2019
Dar pentru concediu de risc maternal nu este nevoie de stagiu de cotizare de 12 luni?
OUG 158/2005
art.31
..
(3) Concediul și indemnizația de risc maternal se acordă fără condiție de stagiu de cotizare.
...
Buna ziua , am si eu o nelamurire . Am primit de la medicul specialit ginecolog care imi monitorizeaza sarcina o scrisoare medicala în care scrie eminenta de avort,am dus acea scrisoare la lucuru si nu stiu de la birou unde trebuie sa mai merg .Va multumesc
Trebuia sa deschideti discutie noua. Postand la discutii vechi, cazul dvs., ingreunati munca celor care doresc sa comenteze, acestia fiind nevoiti sa citeasca tot ceea ce s-a scris anterior.
Medicul specialist ginecolog este in masura conform legislatiei in vigoare sa emita concediu de risc maternal, nu sa va dea scrisoare medicala de recomandare.
Concediul de risc maternal se avizeaza de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.
Daca citeati inainte de a posta, ceea ce s-a scris la discutia deschisa initial puteati afla acest raspuns si informatii suplimentare.
Buna ziua, concediul de risc maternal se poate elibera de catre medicul de familie la recomandarea medicului de specialitate?
Intreb deoarece in urma problemelor medicale( sarcina toxica cu sangerari, hematom de 2 cm si risc de avort) si datorita naturii jobului care presupune sezut o perioada mai lunga, fiind munca de birou, oboseala si stres, medicul ginecolog mi-a dat o scrisoare medicala pentru a ma prezenta cu ea la angajator sa-mi aprobe concediul de risc maternal. La recomandarea medicului de medicina muncii acesta mi-a fost respins deoarece starea mea fiziologica nu este una normala si in aceasta situatie sa merg pe varianta de concediu medical , conditiile grele de munca fiind exclusiv factorul care recomanda riscul maternal. Mai exact munca de birou are riscuri minime, programul in 2 ture care nu imi e specificat nici pe fisa de risc primita initial deasemenea nu ar fi o problema si iar despre stres si oboseala fizica si mentala deoarece lucrez cu publicul si am si functie de conducere nici nu a vrut sa dicutam. Acest raspuns a fost primit doar pe email cu o recomandare de reducere a timpului de munca, specificand faptul ca nu se poate elabora un raspuns oficial deoarece emailurile primite pe emailu de lucru se considera raspunsuri oficiale si pot sa ma folosesc de fisa de evaluare a riscului primita la anuntarea sarcinii in cazul in care am nevoie.
In scrisoarea medicala imi este recomandat repaus total iar medicul ginecolog sustine ca nu imi poate elibera el concediu de risc maternal si el imi da doar un referat. In aceasta situatie imi poate elibera medicul de familie concediu de risc care ulterior sa imi fie vizat de medicul de medicina muncii?
Multumesc frumos!
Ultima modificare: Marți, 3 Decembrie 2019
Ramona_elena89, utilizator

Alte discuții în legătură

Am recomandare de la ginecolog pentru concediu de risc maternal, dar cei de la medicina muncii spun că e o aberație. cui trebuie să-i cer acest tip de concediu, cine îl acordă? Did27 Did27 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat sau mai multe informatii despre urmatoarea situatie. Sunt insarcinata in 5 luni si la ultimul control mi s-a dat de ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal Ale.xa Ale.xa Buna ziua! Sunt insarcinata in 12 saptamani si datorita unui diagnostic de amenintare de avort am primit de la medicul specialist ginecolog scrisoare medicala ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal VLADUTZA07 VLADUTZA07 Buna Exista anumite posturi ( conform COR) pt care nu se poate acorda concediu de risc maternal chair daca ginecologul recomanda? Am o sarcina cu eminenta ... (vezi toată discuția)