avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Consecintele neopririi la semafoare in trafic
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Consecintele neopririi la semafoare in trafic

Salutare tuturor,

Vreau sa stiu care sunt consecintele in cazul in care cineva mi-a sifonat/atins/julit/lovit masina in trafic iar eu nu opresc, avand in vedere ca as avea camera de bord si as fi tot timpul incadrat corect pe banda si as respecta legislatia privind circulatia pe drumurile publice.

Ex.1: Sunt pe banda 3, langa linia de tramvai, in coloana de masini. Intre banda 3 si linia de tramvai este linie continua. O masina taie coloana, ajunge in stanga mea, cat mai aproape de masina mea si semnalizeaza intentia de a intra pe banda de circulatie, incalcand linia continua. Soferul se apropie tot mai mult. La semafor se face verde. Eu imi continui drumul dar masinile sunt atat de apropiate incat soferul din stanga isi zgaraie masina de masina mea. Eu nu doresc sa opresc si nici sa facem constatare amiabila sau sa mergem la Politie.

Ex.2: Circul pe banda 2, pe directia inainte, in paralel cu o masina aflata pe banda 1. Soferul masinii de pe banda 1, intalneste un obstacol (masini parcate pe carosabil, groapa, ingustarea benzii etc.) si vireaza stanga, intrand pe banda mea, fiind ferm convins ca eu voi frana sau voi evita accidentul, lucru care nu se intampla si masinile se lovesc. La fel ca la exemplul 1, singura mea intentie este sa-mi continui drumul, fara a face constatare amiabila sau a merge la Politie, indiferent de starea masinii mele.

Exemplele pot continua dar pe scurt: ce mi se poate intampla daca eu nu opresc, atata timp cat circul 100% corect? Se considera fuga de la locul accidentului? Trebuie neaparat declarate la Politie aceste situatii? Ce se intampla daca cel care a gresit declara la Politie ca eu nu m-am oprit?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Luni, 2 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: UzY3L , utilizator 15:06, 2 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Banuiesc ca aveti ceva de ascuns: masina este furata, nu aveti permis, etc.. Este obligatoriu sa anuntati un astfel de incident. Incheierea unei constatari amiabile se poate face doar cu acordul partilor implicate. Dar daca nu doresc sa se inteleaga amiabil, partile sunt obligate sa anunte politia. Oricum, nu cred ca va puteti repara masina la un service serios - fara dovada.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ART. 79 oug 195/2002
(1) Conducătorii de vehicule implicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale sunt obligaţi:
a) să scoată imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa;
b) să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.
(2) Se exceptează de la obligaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b):
a) conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condiţiile legii;
b) conducătorul de vehicul care deţine o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulaţie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

Neprezentarea la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 79 alin. (2) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

@Company Advising: Nu am nimic de ascuns doar ca nu imi pasa de masina. E un fier. Ca e bara crapata sau masina e zgariata, nu ma intereseaza catusi de putin. Voiam sa stiu daca chiar sunt obligat sa merg la sectie din prostia, nesimtirea si nepasarea altora. Multumesc pentru raspuns!

@Cabinet de Avocat "Patrascu Razvan": Daca era doar contraventie, era ok. Faptul ca risc sa raman fara permis, nu mai e ok. Multumesc pentru raspuns!

In situatia in care voi ajunge la sectie pe viitor din cauza unei asemenea situatii, ce se va intampla? Pot presupune ca se vor stabili circumstantele producerii accidentului/incidentului/altercatiei si se va stabili un vinovat, dupa care se va elibera o dovada pe baza careia o sa pot merge la service sa repar masina?
Ultima modificare: Luni, 2 Aprilie 2018
UzY3L, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident neacordare de prioritate Machu Machu Buna ziua! Sunt conducator auto de aproape un an si din pacate am avut si eu prima tamponare :(. Tare ciudat a fost totul ... stationam pe marginea drumului in ... (vezi toată discuția)
Legislatie rutiera imbroserv imbroserv Va rog, sa ma ajutati cu o informatie.Ce norme de circulatie au fost incalcate si ce sanctiuni se aplica unui sofer, care in deplasare, loveste cu oglinda ... (vezi toată discuția)
Incident in parcare Canuda Canuda Pe data de 19 septembrie 2012 ora 17 am luat virajul mare la intrarea in parcarea din fata blocului meu.Cu roata fata stanga am urcat bordura,am franat dar in ... (vezi toată discuția)