Buna ziua,
Intr-un proces civil s-a dispus efectuarea unei expertize topografice. Instanta a admis, la cererea partilor, cate un expert parte.
Eu am depus la termenul in care s-a incuviintat expertiza o copie dupa autorizarea si legitimatia expertului judiciar, autorizare emisa de Ministerul Justitiei. Partea adversa insa a cerut termen de 5 zile pentru depunerea actelor.
La termenul urmator am constatat ca partea adversa a depus o autorizare de la un cadastrist/topografist, autorizat OCPI sa execute lucrari de cadastru, topografie si geodezie, dupa cum scrie pe copia dupa autorizare. Am verificat pe site-ul Ministerului Justitiei si nu este expert tehnic judiciar. In cererea anexata, partea adversa il numeste expert parte si solicita numirea lui ca atare. Instanta nu verifica calitatea acestuia, face referire ca s-a depus autorizarea expertului si trimite adresa catre expertul desemnat cu numele celor 2 experti parte, al nostru si "expertul" lor.
Din cate am citit e ilegal, "expertul" lor nu este niciun fel de expert, este de fapt cadastrist/topografist, e inducere in eroare a instantei, ce ar trebui sa facem noi acum?
Stim comportamentul sa spunem "neortodox" al partii adverse, de aceea am solicitat expert parte. Expertiza topo nu s-a efectuat, inca nu am fost convocati, nici la primul termen, nici pana acum.
Astept de la Dvs. sfaturi cu ce ar trebui sa fac, ce sa cer, care este temeiul legal pe care trebuie sa-l aduc in fata Instantei?
Avem si avocat, inca nu stie situatia, as dori parerea unui specialist, multumesc.
Formulati observatii la raportul de expertiza depus la dosarul cauzei. Este singura dvs. optiune legala si corecta.
Nu exista nicio prevedere legala care sa interzica ca expertii sa fie colegi de serviciu.
Trebuie sa intelegeti (credeam ca deja ati inteles) ca expertii tehnici judiciari indeferent ca sunt experti desemnati sau experti parte participa la expertiza, au la dispozitie aceleasi documente aflate la dosarul cauzei, nu apara interesele cuiva anume, se raporteaza la aceleasi acte normative in vigoare.
Explicatiile pe care le da expertul desemnat in raport (despre cum a prelungit aliniamentul,de expl.) trebuie sa convinga instanta de judecata ca sunt corecte si respecta prevederi legislative.
Faceti o mentiune care pentru mine este ciudata. citez: ".... În raport expertul desemnat menționează ca a preluat măsurătorile de la experții parte și ca la data efectuării expertizei pe teren doar a verificat măsurătorile. ...". Legal, masuratorile se efectueaza de catre expertul desemnat in prezenta expertilor parte si a partilor in proces. Daca nu s-a procedat astfel, aveti un nou motiv de a depune observatii la raportul de expertiza.
Daca instanta a cerut aviz OCPI, atunci expertul desemnat trebuie sa prezinte raportul cu avizul OCPI.
Bună seara
În raportul de expertiza, expertul spune, textual "în redactarea planului de situație am utilizat planurile puse la dispoziție de experții consilieri admiși de Instanta de judecata, verificate în teren în.data de...."
Mai spune "am prelungit aliniamentul construcției edificate.... cu o linie roșie pana la.intersecția cu str...si am.obținut punctul A"
Nu spune nimic despre vreun document pe care se bazează acest aliniament. Nu a folosit niciun cadastru (ambele imobile sunt intabulate).și nici nu a făcut vreo referire la ele, doar la actele de proprietate.
A depus raportul fără viza OCPI.
La expertiza a fost foarte revoltat ca i s-a cerut viza OCPI, a zis ca nu a primit nimic în acest sens de la Instanta și ca viza OCPI se cere doar în revendicări, doar dacă ne-am judeca cu statul.
A întrebat cine a cerut-o și a spus ca ne spune de la început ca expertiza va fi respinsa de OCPI, ca ceea ce a măsurat nu va fi la fel cu ceea ce s-a intabulat
Expertul parte al părții adverse a spus sa depună raportul fără viza și vor vedea. Asa a și fost depus raportul, fără viza.
Instanta a revenit cu adresa sa depuna viza OCPI.
La următorul termen vă trebui sa depunem obiecțiunile.