avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea natura juridica a terenurilor aferent proiectiei ...
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

natura juridica a terenurilor aferent proiectiei balcoanelor de la parterul blocurilor

Terenul aferent preoiectiei balcoanelor de la parterul blocurilor este proprietatea indiviza a proprietarilor de apartamente sau a primariilor?
Daca luam in calcul prevederile Legii Locuintei, coroborate cu art. 649 Cod civil cat si ale anexei 2 din Legea 350/2001, prevad ca terenul aferent proiectiei la sol a balcoanelor a caror cota de nivel este sub 3 m de la nivelul solului se include in suprafata construita, aceste terenuri ar trebui sa fie proprietatea indiviza a proprietarilor din blocul respectiv.
Unele primarii cer acordul vecinilor la emiterea certificatului de urbanism la constructia unui balcon in cadrul proiectiei celorlalte balcoane in schimb altele desi terenul afferent balcunului nu este atestat ca facand parte din domeniul public sau privat al respectivei primarii in vederea eliberarii cert. urbanism, solicita incheierea unui contract de inchiriere a terenului respectiv cu primaria.
Care este punctual dvs de vedere eu apreciez ca terenul de sub balcoane care nu depaseste proiectia la sol, sunt proprietatea cetatenilor proprietari ai apartementelor din scara respectiva deci sunt in proprietate indiviza a acestora conform dis mai sus mentionate.
Punctul meu de vedere nu este impartasit si de ceilalti juristi cu greutate din primarie.
Cel mai recent răspuns: valentingheorghe , utilizator 23:43, 20 Iulie 2021

Cornelia Dayes a scris:

Imi permit sa fie de accord cu ynocentta
Codul Civil nu cred ca are aplicare in cazul de fata avand in vedere ca situatia este suficient prevazuta in legea speciala (care dupa cum stim se aplica cu prioritate..)
Proprietatea indiviza a proprietarilor de apartamente asupra terenului pe care este amplasat imobilul este data evident de inregistrarea in CF, singura cu efect translativ, declarativ, constitutiv (art 885 cod civil) dupa caz. Suprafata inregistrata acolo este cea masurata cu sau fara balcoane, functie de inaltimea de la sol la care se afla primul balcon. Atata timp cat terenul de de sub balcon nu apare ca parte din suprafata construita in CF, el nu ar putea fi in proprietate indiviza ci dupa caz in proprietate comuna sau in domeniul public/privat.




Stimata doamna avocata, avocatii de la Lex Epert la intrebarea de mai sus si-au motivat raspunsul pe dispozitiile Codului Civil dupa cum urmeaza:
Re: Natura juridica a terenurilor de sub Balcoane

Mesajde legaljust » Joi Mar 02, 2017 2:59 pm

În opinia mea acest spatiu este proprietate comună.

Art. 649. C. civil
(1) Sunt considerate părţi comune, în măsura în care prin lege ori prin act juridic nu se prevede altfel:
a) terenul pe care se află clădirea, compus atât din suprafaţa construită, cât şi din cea neconstruită necesară, potrivit naturii sau destinaţiei construcţiei, pentru a asigura exploatarea normală a acesteia; pentru eventuala suprafaţă excedentară proprietarii sunt titularii unei coproprietăţi obişnuite;
b) fundaţia, curtea interioară, structura, structura de rezistenţă, pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune, acoperişul, terasele, scările şi casa scărilor, holurile, pivniţele şi subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii şi ascensoarele;
c) instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate exclusivă, canalele pluviale, paratrăsnetele, antenele colective, precum şi alte asemenea părţi;
d) alte bunuri care, potrivit legii sau voinţei părţilor, sunt în folosinţă comună.

Art. 650. C. Civil
(1) Părţile comune pot fi atribuite coproprietarilor în folosinţă exclusivă numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalţi coproprietari.
(2) Decizia de atribuire în folosinţă exclusivă trebuie adoptată cu o majoritate de două treimi din numărul coproprietarilor şi al cotelor - părţi. În clădirile unde sunt constituite asociaţii de proprietari, decizia se adoptă de către adunarea generală, cu aceeaşi majoritate.
legaljust Maestru Mesaje: 411Membru din: Joi Oct 27, 2016 5:41 pm

Proprietatea indiviza se regaseste si sub denumirea de coproprietate si se exprima in cote-parti.

Aceasta se mentine indiferent de vointa copartasilor si este determinata de destinatia bunului respectiv.

Bunurile asupra carora exista coproprietatea fortata sunt accesorii fata de bunurile principale, care formeaza proprietatea exclusiva a fiecarui coproprietar. Prin urmare , coproprietatea are caracter fortat si caracter accesoriu in raport cu dreptul de proprietate exclusiva.Cota- parte din proprietatea indiviza se poate instraina numai odata cu bunul principal.

Exemple de coproprietate fortata si perpetua:

-dreptul de proprietate indiviza asupra terenului aferent unui imobil format din mai multe apartamente (bloc)

-dreptul de coproprietate asupra partilor si dependintelor comune ce deservesc un imobil format din mai multe apartamente
Ultima modificare: Vineri, 13 Aprilie 2018
omihalache69, utilizator
Stimate dl Mihalache,
Personal nu sunt de acord cu interpretarea in aceasta materie, dar (1) este in natura profesiei, si (2) stiti deja acest lucru.
Cand aveti rezolvarea finala si definitiva de catre cei in masura sa o ofere, v-as fi recunoscatoare daca ati posta.
Mult succes
Cu stima,
C. Dayes
Cereti la OCPI documentatia cadastrala care a stat la baza inscrierii in Cartea Funciara a imobilului dvs. pe codul 275,( cost serviciu 25 lei ) si veti fi placut surprins , sa observati intinderea terenului aferent al imobilului, dar totodata si de faptul ca trotuarul de garda din jurul blocului asupra caruia aveti drept de proprietate, nu a fost inscris in Cartea Funciara, asta din culpa primariei ( a celor de la serviciul urbanism repectiv a primarilor )
In memoriul tehnic justificstiv respectiv in desfasuratorul acestuia a fost identificata si masurata suprafata construita, cat si suprafata trotuarului de garda. Asupra acestor doua suprafete, aveti drept de proprietate, asa cum rezulta din actele de proprietate respectiv tabelul cumulativ aflat tot in aceasta documentatie, care evidentiaza suprafata de teren aferenta fiecarui apartament, respectiv a intregului bloc !
Ultima modificare: Miercuri, 21 Iulie 2021
valentingheorghe, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren in proprietate, dar la care au acces si vecinii. Valentin2222 Valentin2222 Buna ziua, Am cumparat un apartament intr-un bloc de 2 etaje, unde apartamentul de la parter are si o curte (teren) in proprietate, ingradita, cu acces ... (vezi toată discuția)
Buna seara va rog frumos, am nevoie de ajutorul vostru. stau ... anna_filomela anna_filomela Buna seara Va rog frumos, am nevoie de ajutorul vostru. Stau intr_un bloc cu 7 etaje, terasa blocului este spațiu comun, administratorul imi interzice sa ... (vezi toată discuția)
Drept de folosință versus proprietate Într-un bloc cu 10 etaje ... Viopogy Viopogy Drept de folosință versus proprietate Într-un bloc cu 10 etaje și magazine la parter, apare următoarea situație: Apartamentele sunt proprietate , ... (vezi toată discuția)