avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Problema ISU
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Problema ISU

Buna ziua,
Am o cladire industriala, pe persoana fizica, autorizata ISU pentru productie si depozitare din 2004.
In urma cu cateva luni, am inchiriat cladirea unei firme care a deschis un magazin de comert in aceasta locatie, fara a incepe vre-o procedura de schimbare de destinatie (din productie depozitare in comert), in ciuda prevederilor din contractul de inchiriere in care era specificat ca obtinerea autorizatiilor sunt in sarcina acestuia. Dupa 3 luni, in urma unui control efectuat la aceasta firma, ISU, pe langa amenda a procedat la masura complementara de oprire a functionarii acesteia, punand sigili pe usa de intrare.
In urma acestui eveniment, firma a reziliat contractul cu mine si a plecat lasand spatiul liber.
Am transmis o cerere la ISU pentru a veni sa desigileze hala, conf. legea 307/2006, art 46 alin. 7, lit. c) care spune ca sigiliul se ridica daca se schimba proprietarul sau utilizatorul spatiului [..] in conditiile in care se schimba destinatia constructiilor sau profilul de activitate.
Eu doresc sa inchiriez acest spatiu catre un alt chirias care are activitae de productie si depozitare.
Cei de la ISU mi-au raspuns ca cererea mea est refuzata pentru ca desigilarea se face doar dupa obtinerea autorizatiei ISU.
Nimeni nu m-a notificat ca autorizatia initiala ar fi anulata ; pentru ca doar daca ar fi anulata ar trebui sa refac autorizatia.
Iar pentru a reface autorizatia, costurile sunt prohibitive, dupa ultimele norme si nu vad de ce ar trebui sa reincep aceste proceduri atat timp cat hala este autorizata.
Exista in jurisprudenta ceva similar cu problema pe care o am ?
Ma poate consilia cineva in aceasta speta ?

Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 12 Aprilie 2018
popelo, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:23, 13 Aprilie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nr. 307/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 30 (1) Începerea lucrãrilor de executie la constructii si instalatii tehnologice noi, dezvoltarea,
modernizarea ori schimbarea destinatiei celor existente, precum si punerea în funcþiune a acestora se fac numai dupã obtinerea avizului sau a autorizatiei de securitate la incendiu, dupã caz.
(2) Obligatia solicitãrii si obtinerii avizelor si/sau a autorizatiilor prevãzute la alin. (1) revine persoanei fizice ori juridice care finanteazã si realizeazã investitii noi sau interventii la constructiile existente ori, dupã caz, beneficiarului investitiei.
(3) Avizele si autorizatiile prevãzute la alin. (1) se elibereazã de inspectorate, în termen de cel mult 30 de zile de la depunerea cererii, în conditiile prevãzute de normele metodologice de avizare si autorizare privind securitatea la incendiu.
(4) Categoriile de constructii si amenajãri care se supun avizãrii si/sau autorizãrii privind securitatea la incendiu se aprobã prin hotãrâre a Guvernului.
(5) Nerespectarea cerintelor care au stat la baza eliberãrii avizului sau autorizatiei de securitate la incendiu atrage sanctionarea conform legii si, dupã caz, anularea avizului sau a autorizatiei de securitate la incendiu.
(6) Anularea avizului sau autorizatiei de securitate la incendiu impune sistarea lucrãrilor de
constructii sau, respectiv, oprirea functionãrii ori utilizãrii constructiilor sau amenajãrilor respective.
(7) Mãsura prevãzutã la alin. (6) se comunicã în cel mult 48 de ore, prin grija inspectoratului, la registrul comertului, prefectului si altor institutii publice cu competente în domeniu.
(8) Litigiile generate de eliberarea si anularea avizului ori autorizatiei de securitate la incendiu se solutioneazã potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificãrile ulterioare.
(9) Normele metodologice de avizare si autorizare privind securitatea la incendiu se elaboreazã de Inspectoratul General, se aprobã de ministrul administratiei si internelor si se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(10) Pentru actele privind avizele si autorizatiile de securitate la incendiu eliberate potrivit legii se percep tarife stabilite prin ordin al ministrului administratiei si internelor.
In cazul prezentat de dvs. prin inchirierea unui spatiu s-a schimbat destinatia initiala a constructiei, deci nu s-au respectaat cerintele care au stat la baza eliberarii avizului/ autorizatiei ISU, motiv pentru care s-a primit amenda contraventionala si s-a anulat avizul/ autorizatia ISU, fapt care a dus la oprirea activitatii firmei respective, dar si a opririi utilizarii constructiei.
Aveti posibilitatea contestarii potrivit Legii contenciosului administrativ, in instanta, dar dupa parerea mea veti cheltui ceva bani si instanta nu se va putea pronunta in favoarea dvs., legea fiind respectata intocmai.
In acest moment, constructia nu detine autorizatie ISU si pentru a putea sa o folositi/ sa o inchiriati trebuie sa faceti demersurile pentru a o obtine.
La al.(7) se nominalizeaza cui trebuie sa se comunice anularea avizului/ autorizatiei ISU, iar detinatorul constructiei nu este nominalizat, motiv pentru care nici dvs. nu ati fost notificat.
Daca doriti sa fiti in legalitate si sa puteti utiliza constructia va trebui sa faceti toate demersurile legale pentru obtinerea autorizatiei ISU.
Preturile obtinerii avizului/ autorizatiei ISU sunt stabilite prin ordin al ministrului de interne.
Va multumesc pentru raspuns.

Faptul ca va trebui sa reautorizez hala, am inteles si nu contest, cu toate ca minimul necesar ar fi ca si proprietarul sa fie anuntat.
Dar eu nu am cerut decat desigilarea cladirii deoarece se schimba utilizatorul si domeniul de activitate; iar raspunsul lor a fost ca doar la obtinerea autorizatiei se desigileaza. Consider ca este un abuz pentru ca in legea 307/2006, art. 46^1, alin. 7, scrie clar care sunt conditiile desigilarii, eu incadrandu-ma la litera c) din alin. 7. Dupa parerea mea, ridicarea sigiliului la obtinerea autorizatiei se refera la operatorul economic care a fost prins functionand fara autorizatie.
Ce parere aveti ?

Multumesc
Va referiti la un singur aspect, cel din al.(7) lit.c), iar legislatia se aplica cu referire la intregul ei avand in vedere mentiunea "poate"
-art.46^1
.....
(7) Ridicarea sigiliului la construcţiile sau amenajările operatorului economic în punctul
de lucru poate avea loc în oricare dintre următoarele situaţii:
a) împlinirea termenului pentru care a fost dispusă oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor construcţiilor ori amenajărilor operatorului economic în punctul de lucru;
b) în baza unei hotărâri judecătoreşti executorii;
c) schimbarea proprietarului sau utilizatorului spaţiului în care se află construcţiile sau amenajările operatorului economic în punctul de lucru, în condiţiile în care se schimbă destinaţia construcţiei sau profilul de activitate;
d) lucrări de reparaţii urgente sau necesare realizării cerinţei de securitate la incendiu în
incinta construcţiilor sau amenajărilor operatorului economic în punctul de lucru;
e) obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.
(8) În cazurile prevăzute la alin. (7) lit. b) - e) contravenientul are obligaţia de a solicita, în scris, instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea personalul prevăzut la art. 28 alin. (2) care a aplicat sigiliul la construcţiile sau amenajările operatorului economic în punctul de lucru ridicarea sigiliului, ataşând totodată înscrisuri doveditoare.
(9) Ridicarea sigiliului se realizează în maximum 5 zile de la primirea solicitării.
(10) În cazul prevăzut la alin. (7) lit. d) termenul pentru care a fost dispusă perioada de ridicare a sigiliului nu poate depăşi timpul necesar realizării lucrărilor în cauză. După realizarea scopului pentru care a fost solicitată ridicarea sigiliului, la construcţiile sau amenajările operatorului economic în punctul de lucru se aplică sigiliul până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.
(11) Operatorul economic poate face solicitarea prevăzută la alin. (7) lit. c) o singură dată pe toată perioada pentru care a fost dispusă măsura opririi funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor în punctul de lucru.
Citind cu atentie, chiar lit.c) proprietarul este acelasi (dvs.) si nu aveti alt utilizator (cel aflat la data ridicarii autorizatiei ISU a rupt contractul), conditie in care proprietarul este si utilizator unic. Nedepunand documentatie pentru reautorizare, ISU nu are de unde sti ce destinatie va avea constructia si nici ce activitati se vor desfasura.
Raspuns ISU se refera strict la lit. e) in conditiile in care dvs. nu ati solicitat si obtinut autorizatie de securitate la incendiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie isu cort evenimente amaliaciobanu amaliaciobanu buna ziua -pentru corturile mobile (schelet aluminiu si prelata care se poate deschide pe orice latura)este necesara autorizatie ISU? -cum se obtine ... (vezi toată discuția)
Aviz isu cristian A. cristian A. Buna ziua. Am inchiriat un spatiu de 30mp pentru un cabinet de intretinere corporala , intr-o cladire p+2,in care cladire,la parter,exista un magazin care ... (vezi toată discuția)
Necesitatea unei autorizatii psi vera.sandu vera.sandu Buna ziua, Pentru o constructie (finalizata inainte de 1990) achizitionata in 2008 (atunci cand era in vigoare legea cu peste 600 mp) cu o suprafata ... (vezi toată discuția)