avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot încadra situația descrisă privind un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot încadra situația descrisă privind un contract de vânzare-cumpărare? Vânzătorul declară în contract că a încasat banii, dar locuiește, în continuare, în imobil

Exista un contract de vanzare-cumparare a unui imobil din august 2015.
Imobilul este o curte, cu o casa si o anexa, situat in localitatea Barlad.

Valoarea de vanzare a imobilului din actul de vanzare-cumparare este de 49.000 RON.

Vanzatorul a vandut imobilul si declara in contract ca a incasat banii. Dar continua, dupa vanzare, sa locuiasca in imobilul vandut. La momentul vanzarii vanzatorul era pensionat pe caz de boala si nu detinea alta locuinta unde sa poata locui in caz ca noul proprietar ar fi dorit sa intre in posesia imobilului cumparat.

Desi vanzarea-cumpararea s-a facut in baza actului de vanzare-cumparare, deci scriptic ea exista, in fapt predarea-primirea imobilului vandut nu s-a realizat niciodata, vanzatorul continuand sa locuiasca in imobilul ce l-a vandut si unde isi are domiciliul

Este aceasta o intentie reala de vanzare? Este aceasta o vanzare serioasa sau mascheaza o alta situatie de fapt?

Nu am intrat in prea multe detalii din dorinta de a nu incarca inutil situatia pe care incerc sa o inteleg. Daca este necesar, formulez si alte detalii.

Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 23:48, 12 Aprilie 2018
Am inteles perfect, explicati foarte bine pentru un profan ca mine in domeniu. Multumesc mult!

Exista procese in care o vanzare a fost dovedita ca si donatie fictiva sau ca a incalcat rezerva succesorala?

In cazul prezentat de mine vanzatorul prin vanzarea efectuata a instrainat intregul patrimoniu detinut, deci nu mai exista alte bunuri care sa poata satisface rezerva succesorala.

Altfel spus, din tot ce am inteles in aceasta discutie, vanzatorul a facut o vanzare fictiva, mascand o donatie integrala, prin care a evitat respectarea rezervei succesorale.

Un proces, intr-o astfel de situatie, poate fi castigat de mostenitorul rezervatar? Exista astfel de cazuri finalizate cu succes in instanta? Sa ma gandesc la initierea unui proces sau sa consider cauza pierduta din start?
Ultima modificare: Joi, 12 Aprilie 2018
trandafir2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti o speță asemănătoare aici [ link extern ]
Puteti cauta pe internet jurisprudenta in materie de simulatie și donații deghizate.
Da, puteti incerca, însă ca reclamat va revine sarcina probei ca pretul nu a fost niciodată achitat.
Apoi, tineri cont de art 1095 Cod civil
Termenul de prescripţie
(1) Dreptul la acţiunea în reducţiune a liberalităţilor excesive se prescrie în termen de 3 ani de la data deschiderii moştenirii sau, după caz, de la data la care moştenitorii rezervatari au pierdut posesia bunurilor care formează obiectul liberalităţilor.

(2) În cazul liberalităţilor excesive a căror existenţă nu a fost cunoscută de moştenitorii rezervatari, termenul de prescripţie începe să curgă de la data când au cunoscut existenţa acestora şi caracterul lor excesiv.
Contactați un avocat bun, care să studieze acel contract și o sa va spuna care sunt sansele dvs.

Ultima modificare: Joi, 12 Aprilie 2018
raluk0207, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament ContSters308967 ContSters308967 Buna seara, Am o problema legata de atacarea testamentului.Fratele meu a decedat,la 7 ani dupa el a decedat si mama mea,in decursul acestor ani eu am primit ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire petrovantea12 petrovantea12 Buna, este nevoie de dezbaterea mostenirii in urmatoarea situatie: -bunicii au facut act de vanzare cumparare(imobil), nepotilor ca dupa decesul lor acestia ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cristina cioploiu cristina cioploiu Buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare-cumparare casa cu bunica mea(casa bunicii), acest act poate fi contestat in istanta de catre fiicele sau ... (vezi toată discuția)