avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calcularea vechimii si contributiei pt decizia de PAP
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calcularea vechimii si contributiei pt decizia de PAP

Am 62 de ani si 2 luni, am lucrat ca ofiter activ 5 ani si 4 luni in MApN, restul activitatii a fost in viata civila, avand peste 35 de ani vechime totala lucrata, Perioada lucrata in conditii speciale poate fi luata in considerare la vechime si contributivitate? In concluzie, pot beneficia de pensie anticipata partiala si de cand? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Hendrix , utilizator 20:53, 21 Aprilie 2018
Aveti dreptate, legislatia se schimba rapid, exponential, cu sau fara norme de aplicare... Voi face o intrebare la centru militar sectorial, sunt tare curios. :)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 19 din leg. 223/2015 privind pensiile militare de stat.
ART. 19
Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă ori a
încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel puţin 10 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea
vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de prezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu, stabiliţi în condiţiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24.

ART. 24
La stabilirea pensiei se ia în calcul, pentru fiecare an lucrat efectiv, în condiţiile stabilite de
Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare, şi de Hotărârea Guvernului nr.
1.822/2004, cu modificările ulterioare, astfel:
a) 1 an şi 3 luni, în cazul celor care şi-au desfăşurat activitatea în condiţii deosebite;
b) 1 an şi 6 luni, în cazul celor care şi-au desfăşurat activitatea în condiţii speciale;
c) 2 ani, în cazul celor care şi-au desfăşurat activitatea în alte condiţii.
In concluzie:
Neavand cei 10 ani de armata nu puteti primi pensie de serviciu (militara).
Cei 5 ani si 4 luni de MApN nu vii poate lua nimieni.
Aceştia sunt si anii care in armata vi s-au considerat lucrati in condiţii speciale dupa cum ati dat de inteles.
Normal si corect ei trebuie valorificati cu anii lucrati in civil.
Daca cei de la casa de pensii spun ca nu ii poate lua in consideraţie sa nu-i credeti.
Funcţionarii de la casele teritoriale de pensie incearca sa faca economie in BASS dar numai cu cine tine figura.
Adica cu fraierii.
Odata cu aplicarea noii legi a pensiilor sper si eu sa se termine cu porcariile astea.
Buna ziua!
Tocmai ce am primit o respingere a cererii de pensionare anticipata partiala! Casa de pensii nu a luat in considerare perioada lucrata in armata, de aproape 5 ani si 4 luni/asimilata cu munca in conditii speciale. Incredibil, nu-i asa? Din aceste motiv, vechimea in munca din viata civila/29 de ani 11 luni nu poate fi admisa pentru p.a.p. Va rog, dati-mi un sfat, ce pot face? Raspunsul la contestatii dureaza ani de zile, bani pentru actiune in justitie nu am... Ma pot adresa Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Avocatului Poporului sau Ministerului Muncii?
Legea 263/2010 pe care ati incercat sa va deschideti dreptul la PAP.

Art..192

(1) Între sistemul public de pensii și sistemele proprii de asigurări sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate și de urmaș.

Legea nu face trimitere la PAP(pensie anticipata partiala) si nici PA(pensie anticipata).

Din raspunsul dumneavoastra inteleg ca orice demers as face, nu am nicio sansa de reusita pentru PAP sau PA... Dar va intreb, este echitabil, moral si nediscriminatoriu? Aceleasi prevederi sunt valabile si pentru pensia medicala?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Aprilie 2018
Hendrix, utilizator

Alte discuții în legătură

Pensia militarã pentru ofiþerii în rezervã cristel padurean cristel padurean Am fost elev al ªcolii militare de Ofiţeri activi N.Bălcescu din Sibiu în perioada 1975-1978. Am lucrat în armată în perioada 1978-1993, an în care am ... (vezi toată discuția)
Ce nu se ia in calcul la pensionarea partial anticipata ? turtuc turtuc Buna ziua! Sotul meu este fortat sa se pensioneze partial anticipat.(astea sunt vremurile...) Are 5 ani lucrati gr.I.(ar fi o reducere de 2.5 ani) Se ia in ... (vezi toată discuția)
Pensie civila + pensie militara IstratiEvelina IstratiEvelina Buna ziua, Sunt nascut in luna iunie 1957 si am lucrat 13 ani in conditii speciale (grupa 1) la Sidex, 9 ani si 3 luni in Ministerul de Interne in conditii ... (vezi toată discuția)