avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Mai avem dreptul la demnitate ca si clienți ai unui ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Mai avem dreptul la demnitate ca si clienți ai unui magazin, ori ba?

Buna seara.
Nu știu exact unde se încadrează următoarea întrebare, așa ca ma rezum sa relatez faptele, cat pot de obiectiv: ies in seara aceasta cu mama si cu sora mea la cumpăraturi. Mama pensionara, persoana trecută prin destule in viața, om simplu dar care si-a câștigat cinstit traiul, noi fetele la casele noastre, cu servicii inca din facultate, cu copii acasa/“pe drum” :) - ca de-asta mergeam la cumpăraturi in echipa. .Pentru un ochi străin, cred ca putem trece drept oameni obișnuiti. La intrarea intr-unul din magazine, începe sa piuie alarma antifurt de la porți; in secunda doi, o dna care asigura paza magazinului respectiv (nu a mall-ului) ii cere respectuos mamei sa-si deschidă geanta sa o verifice. In acel moment “mi s-a pus pata”.I-am spus mamei ca nu e obligată sa arate conținutul bunurilor sale personale, ca dna nu are dreptul sa o percheziționeze, cu atât mai mult cu cat nici nu trecuserăm de porți si ca dacă vor fi probleme le putem discuta la ieșirea dun magazin (mama, om simplu, mai avea putin si-si înșira obiectele pe acolo, doar sa nu cumva sa planeze suspiciunea pe care agentul de paza, din exces de zel, o insinuase; nu mai zic ca lumea deja se uita la noi de acum); tot timpul petrecut in magazin (vreo 20 min),dna de la paza a stat după noi, fara ca măcar sa disimuleze ca nu eram deja “tințele”/suspecte, deși in magazin mai erau clienți, iar comportamentul adoptat de noi a fost unul obișnuit: caut obiectele de interes, comparat, probat, ales, achitat.La plecare, după ce am achitat deci produsele, am trecut prin aceleasi porți si, evident, iar “piu-piu”. Dna, care atât aștepta, “va rog sa-mi arătați bagajele” (adică geanta si sacoșa cu cumpărăturile pe care casiera o umpluse). Mama, din nou, sa înșire tot, eu i-am spus dnei de la paza ca știe foarte bine ca alarma s-a declanșat si la intrare si ca nu suntem obligate sa-i arătam bagajele. Dna, deja vehementa, “ba nu-i adevărat, aveți obligația sa-mi arătați”. Pana sa o rog sa ma lămurească confirm carei legi trebuie sa ne percheziționăm singure si sa o rog sa-mi arate unde este afișul prin care magazinul își informează clienții privind obligațiile la care se supun trecându-i pragul, mama “rezolvase problema”, doar buzunarele nu le întorsese pe dos. Ideea e ca m-am simțit efective jignita de atitudinea dnei de la paza, am trăit un sentiment neplăcut vis-a-vis de mama pt modul in care a fost tratată, in condițiile in care eram îmbrăcate mai mult decât decent, suntem persoane serioase, de etnie romana (nu vreau sa fac absolut nici o discriminare, ci doar sa subliniez ca prejudecățile de orice fel nu-si aveau locul). Nu vreau sa fac o plângere la conducerea magazinului pt ca probabil dna de la paza ar putea fi sancționată. Dar pe viitor vreau sa ma pot apăra împotriva acestui tip de abuz:spuneti-mi, va rog,eram obligate sa ne arătam bagajul? Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 17 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform legii 333/2003, angajatii care asigura paza si securitatea in magazine, au dreptul sa opreasca si sa legitimeze o persoana, doar daca au indicii sau date precise care indica faptul ca aceasta a savarsit o infractiune. In cazul in care persoana se face vinovata de vreo infractiune, datoria agentilor de paza este sa informeze politia, iar acestia sunt cei care vor face o perchezitie asupra bagajelor, in nici un caz agentul de paza. Mai mult, agentul care face excez de zel in atributiile sale, poate raspunde pentru disconfortul creat, nu numai in fata managmentului magazinului dar pot plati o contraventie cuprinsa intre 100-300 lei. Perchezitiile corporale, in lucrurile personale sau de orice natura, in orice fel de magazin, pot fi efectuate doar de organele de politie. O plangere la politie pe viitor, facuta de toti cei care trec prin aceste situatii, pot descuraja pe vitor astfel de practici. Imi pare tare rau pentru situatia prin care ati trecut deoarece m-am gasit si eu in asemenea situatie. Intamplarea a facut sa caut legea, dupa ce am asistat la un incident similar si astfel, mentionand articolul de lege, agentul de securitate s-a "calmat".
Ultima modificare: Marți, 17 Aprilie 2018
marybella, utilizator
Va multumesc pt răspuns si promptitudine. E uimitor cum o defecțiune la un sistem electric (sau calibrarea greșita a acestuia), combinata cu un angajat care vrea mai mult decât sa-si facă meseria (nu știu inca ce anume, dar renunț sa ma mai gândesc) te fac sa te gândești de ce in alte părți se poate altfel si la tine in tara nu (la atitudinea fata de client ma refer).Poate primul pas in a schimba ceva ar fi sa depunem un minim de efort sa ne cunoaștem drepturile, al doilea sa le exercitam, al treilea sa nu ne lăsam așa ușor intimidați si lista rămâne deschisă. O zi buna tuturor!
Ultima modificare: Marți, 17 Aprilie 2018
Cristina I., utilizator
Mă gâneam că, pentru a evita astfel de probleme, să verificați ceea ce ar putea declanșa alarma. De reținut, a fost mai întâi la intrare, deci trebuia întrebată doama cu paza la ce poate reacționa așa aparatul. Printre altele, de vină pot fi: telefonul și diverse etichete, ce au siguranță, de pe obiectele/hainele mai vechi (nu au fost îndepărtate).
Nu vă fac o vină, am trecut și eu printr-o situație asemănătoare, având în mână o sacoșă plină de medicamente, pe care a trebuit să le înșir în fața tuturor pe tejghea!
Ultima modificare: Miercuri, 18 Aprilie 2018
II_Maria, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mama dumneavoastra se foloseste de aparat auditiv?
Ultima modificare: Joi, 19 Aprilie 2018
tudorvle, utilizator
Și acest aparat este posibil să dea interferențe? Mi se pare puțin probabil.

Alte discuții în legătură

Verificare rucsac mihaipescar mihaipescar Buna ziua! Vad ca in anumite supermarket-uri din Romania exista o practica care nu mi se pare a fi cu totul legala. Sa zicem ca intri in supermarket, ... (vezi toată discuția)
Presupun urmatoarele: o persoana care iese dintr-un spatiu comercial ... cris2d2 cris2d2 Presupun urmatoarele: o persoana care iese dintr-un spatiu comercial este acostata de paznic la iesire si somata sa-i arate continutul bagajului (sau este ... (vezi toată discuția)
Supermarket, regulament , firma de paza ENGFULL ENGFULL ce drept s-a incalcat , al magzinului sau al consumatorului? intr-unul din supermaket-uri , la intare exista un dulapior pentru bagaje deasupra scrie\" ... (vezi toată discuția)