avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Mai avem dreptul la demnitate ca si clienți ai unui ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Mai avem dreptul la demnitate ca si clienți ai unui magazin, ori ba?

Buna seara.
Nu știu exact unde se încadrează următoarea întrebare, așa ca ma rezum sa relatez faptele, cat pot de obiectiv: ies in seara aceasta cu mama si cu sora mea la cumpăraturi. Mama pensionara, persoana trecută prin destule in viața, om simplu dar care si-a câștigat cinstit traiul, noi fetele la casele noastre, cu servicii inca din facultate, cu copii acasa/“pe drum” :) - ca de-asta mergeam la cumpăraturi in echipa. .Pentru un ochi străin, cred ca putem trece drept oameni obișnuiti. La intrarea intr-unul din magazine, începe sa piuie alarma antifurt de la porți; in secunda doi, o dna care asigura paza magazinului respectiv (nu a mall-ului) ii cere respectuos mamei sa-si deschidă geanta sa o verifice. In acel moment “mi s-a pus pata”.I-am spus mamei ca nu e obligată sa arate conținutul bunurilor sale personale, ca dna nu are dreptul sa o percheziționeze, cu atât mai mult cu cat nici nu trecuserăm de porți si ca dacă vor fi probleme le putem discuta la ieșirea dun magazin (mama, om simplu, mai avea putin si-si înșira obiectele pe acolo, doar sa nu cumva sa planeze suspiciunea pe care agentul de paza, din exces de zel, o insinuase; nu mai zic ca lumea deja se uita la noi de acum); tot timpul petrecut in magazin (vreo 20 min),dna de la paza a stat după noi, fara ca măcar sa disimuleze ca nu eram deja “tințele”/suspecte, deși in magazin mai erau clienți, iar comportamentul adoptat de noi a fost unul obișnuit: caut obiectele de interes, comparat, probat, ales, achitat.La plecare, după ce am achitat deci produsele, am trecut prin aceleasi porți si, evident, iar “piu-piu”. Dna, care atât aștepta, “va rog sa-mi arătați bagajele” (adică geanta si sacoșa cu cumpărăturile pe care casiera o umpluse). Mama, din nou, sa înșire tot, eu i-am spus dnei de la paza ca știe foarte bine ca alarma s-a declanșat si la intrare si ca nu suntem obligate sa-i arătam bagajele. Dna, deja vehementa, “ba nu-i adevărat, aveți obligația sa-mi arătați”. Pana sa o rog sa ma lămurească confirm carei legi trebuie sa ne percheziționăm singure si sa o rog sa-mi arate unde este afișul prin care magazinul își informează clienții privind obligațiile la care se supun trecându-i pragul, mama “rezolvase problema”, doar buzunarele nu le întorsese pe dos. Ideea e ca m-am simțit efective jignita de atitudinea dnei de la paza, am trăit un sentiment neplăcut vis-a-vis de mama pt modul in care a fost tratată, in condițiile in care eram îmbrăcate mai mult decât decent, suntem persoane serioase, de etnie romana (nu vreau sa fac absolut nici o discriminare, ci doar sa subliniez ca prejudecățile de orice fel nu-si aveau locul). Nu vreau sa fac o plângere la conducerea magazinului pt ca probabil dna de la paza ar putea fi sancționată. Dar pe viitor vreau sa ma pot apăra împotriva acestui tip de abuz:spuneti-mi, va rog,eram obligate sa ne arătam bagajul? Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 17 Aprilie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua si va multumesc pt intervenții. Ca sa va răspund, nu, mama nu poarta aparat auditiv, nu avea in geanta decât telefonul si cheile cu cartela de interfon (plus alte câteva obiecte personale lipsite de interes). Probabil de acolo s-a declanșat alarma. Cu toate acestea, cred ca in primul rând magazinele ar trebui sa investească in sisteme de securitate viabile (ca parte din modul in care interacționează cu clienții) pt a evita astfel de situații de toata jena. Multumesc inca o data. Eu una am primit răspunsul de care aveam nevoie. Toate bune!
Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2018
Cristina I., utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Verificare rucsac mihaipescar mihaipescar Buna ziua! Vad ca in anumite supermarket-uri din Romania exista o practica care nu mi se pare a fi cu totul legala. Sa zicem ca intri in supermarket, ... (vezi toată discuția)
Presupun urmatoarele: o persoana care iese dintr-un spatiu comercial ... cris2d2 cris2d2 Presupun urmatoarele: o persoana care iese dintr-un spatiu comercial este acostata de paznic la iesire si somata sa-i arate continutul bagajului (sau este ... (vezi toată discuția)
Supermarket, regulament , firma de paza ENGFULL ENGFULL ce drept s-a incalcat , al magzinului sau al consumatorului? intr-unul din supermaket-uri , la intare exista un dulapior pentru bagaje deasupra scrie\" ... (vezi toată discuția)