In urma sentintei la recurs , declarate irevocabila, am de platit o sulta. Am banii si as dori sa aflu pasii care trebuie urmati pentru a achita sulta astfel incat sa nu fiu executat silit si sa mai platesc si executorul angajat de cealalta parte in proces.Cum pot evita ca cealata parte sa vina cu executor in conditiile in care dialogul cu ea este exclus?Care este porocedura cea mai putin costisitoare: cu executor angajat de mine sau la notar cu martori ?Cheltuielile de judecata datorate de parata se pot scadea din sulta?
Exista un termen limita de la data primirii sentintei in care poate sa vina ea cu executorul?
Nu cumva cel care investeste primul sentinta cu titlu executoriu poate angaja executorul?Pe sentinta nu figureaza un termen de punere in aplicare!
Va multumesc.
Ceea ce trebuie sa faceti dvs. se cheama oferta reala urmata (sau nu) de consemnatiune. (art 596 c. proc. civ. - "cand debitorul va voi sa platesca ceea ce e dator si creditorul nu va voi sa primeasca plata, debitorul e in drept a face oferta reala si a consemna ce e dator")
Spuneam in prima paranteza "sau nu" pentru ca e posibil ca, pus in fata primei notificari, creditorul sa vina si sa primeasca plata.
Pentru a urma corect aceasta procedura (si impresia a mea a fost ca, din pacate, nu toti executori o fac ...ca la carte) trebuie observate disp. art 586 - 590 C. proc civ. dar si art. 1114-1121 Cod civil. (daca ne uitam doar intr-o parte, cum fac multi, nu ne ies cele 2 notificari/somatii).
Executorul competent este cel "de pe langa instanta domiciliului creditorului" (art. 588 c. proc. civ.).
@Marcu Alexandru, aici nu se executa un bun, ci se face o plata - se urmeaza o procedura care are ca efect liberarea debitorului (daca e bine facuta).
Va multumesc foarte mult.Am luat legatura cu un executor din zona, care m-a trimis direct la CEC sa depun banii pe numele doamnei , si mi s-a parut cam dubios,stiu ca mai intai trebuie notificarea facuta si apoi daca refuza plata sa depun banii la CEC,in plus mai sunt si bunurile pe care trebuie sa le ia .Gresesc?
Care este procedura corecta? Pentru ca oricum am fost furat cu ajutorul unor martori mincinosi si nu vreau sa o patesc din nou.
Va multumesc anticipat.
bunuri?
Cum a spus, foarte bine, Av Romascanu:
Primul pas e sa mergi la un executor judecatoresc de pe langa instanta domiciliului creditorului :D , iar acesta il va notifica sa se prezinte in ziua, ora si locul stabilite pentru ca debitorul sa reidice suma si/sau bunurile datorate.
Daca refuza sau nu se prezinta:
-in cazul sumei de bani: consemnezi suma la CEC pe numele debitorului, si duci recipisa la executor; cheltuielile de executare vor cadea in sarcina creditorului.
-in cazul bunurilor: se mentioneaza si acestea in somatia executorului, precizezi data locu ora predarii lor, iar daca nu le ridica, vezi ce optezi sa faci cu ele. Art. 1114-1121 Cod Civil
Art. 586-590 Cod Procedura Civila
Succes!
P.S. mai incearca sa iei legatura si cu alti executori daca mai gasesti
Va multumesc tuturor pentru consultatii,macar acum sunt informat.Sper ca totul sa decurga bine cu atat mai mult cu cat fosta sotie e de acord sa primeasca rodul sforariilor ei,pentru a-si mentine "modul de trai"!
Fiecare isi plateste greselile,eu platesc increderea!