avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Poate un tribunal al altei tari sa oblige o persoana ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Poate un tribunal al altei tari sa oblige o persoana cu dubla cetatenie sa acorde cetatenia respectivei tari copilului sau?

Buna,

Succint faptele sunt urmatoarele: dintr-un concubinaj de scurta durata a rezultat un copil. Copilul a fost incredintat mamei spre educare, autoritatea parinteasca o au ambii parinti cu drept de vizita pentru tata de doua ori pe luna de vineri seara pina duminica. Mama da in judecata tatal pentru autoritate exclusiva si solicita instantei sa oblige tatal sa semneze pentru obtinerea cetateniei maghiare a minorului. ( ambii parinti au dubla cetatenie). Mama primeste suplinire acord tata pentru ca minorul sa paraseasca tara ( desi tatal o acordase in prealalbil dar nu pentru 3 ani , instanta a decis de asemenea sa acorde 60 de zile pentru vizita minor in Ungaria), dupa care paraseste tara si nu se mai intoarce ( au trecut deja peste 90 de zile). Tatal cu domicilul actual tot in Ungaria , primeste telefoane de amenintare de la necunoscuti care se prezinta drept avocati si care ii solicita sa semneze documentul de acordare a cetateniei pentru minor si ca in caz contrar va fi actionat in judecata in Ungaria. Mentionez ca tatal nu si-a dat semnatura pentru cetatenia minorului tocmai datorita faptului ca mama l-a amenintat ca va pleca din tara si tatal nu isi va mai vedea niciodata copilul ( mama a refuzat uneori sa-i permita vizitele, nu s-a consultat niciodata referitor la alegerea gradinitei, al pediatrului, etc, inentioneaza sa ramina in Ungaria deocamdata).
Intrebarea este daca un stat membru UE ( adica un tribunal al altui stat) are competenta de a cere sau a obliga o persoana de a semna un astfel de document.
Multumesc.

Cami
Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2018
Kamii, utilizator
Cel mai recent răspuns: Kamii , utilizator 23:46, 20 Aprilie 2018
Legile privind dobandirea cetateniei, inclusiv cele procedurale nu sunt legi ale Uniuni, ci legi nationale ale fiecarui stat membru. Poate intrebati in Ungaria
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintare copil minor Sari Czintos Sari Czintos Va rog,este vorba despre un minor,care dupa divortul parintilor a fost incredintat mamei.Ea lucreaza in strainatate.Intrebarea mea:este nevoie de ... (vezi toată discuția)
Parinti separati, acord calatorie asaveid asaveid Parintii sunt separati de 5 ani, dar nu au divortat, copilul sta cu mama, aceasta ar dori sa plece in Romania sa isi viziteze parintii, dar sotul nu isi da ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna annepetronela annepetronela Buna ziua! V-asi ruga sa imi spuneti ce inseamna custodia comuna si ce drepturi are tatal asupra minorilor, acestia fiind incredintati mamei cu domiciliul ... (vezi toată discuția)