avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cote Parti Indivize ce se regasesc la listele de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cote Parti Indivize ce se regasesc la listele de cheltuieli!!!

Buna ziua,
De curand, in calitatea mea de presedinte am primit o sesizare vizavi de cotele cpi, precum ca ar fi eronate la listele de cheltuieli.
Am luat toate contractele de vanzare cumparare din arhiva si am inceput sa verific. Am constatat ca atat in contracte cat si in cf-uri apar doua cote una este pc.ind. generale si p.c. pe bloc, fiecare dintre ele sunt exprimate in procente. Am intrebat administratorul care din cele doua cote ar trebui sa le adun. Atunci ne-am uitat ambi peste documente, adm. a spus ca nu stie. Binenteles ca mi-a sarit ”mustarul” cand am auzit ca nu stie. Am intrebat cand ati preluat asociatia de la fostul adm. de unde ati luat cpi? Adm. a spus ca a luat aceste cpi de la ultima lista de cheltuieli al fostului administrator!!!!
Va rog sa ma ajutati cei care va pricepeti, deoarece nici eu nu ii dau de capat. Vazand ca am un adm. dus cu ”nava” am decis sa adun intai toate cotele p.c. ind. generale din cf- colectiv si surpriza imi da peste 100 % si anume 100,936 %. Am adunat separat toate cotele p.c. ind. pe bloc si imi da 98,915%. Intrebare ce pot face in acest caz in calitatea mea de presedinte? Mentionez ca acele cote c.p.i actuale de la listele de cheltuieli au fost scrise din cotele p.c.ind. generale o parte iar celelalte cote c.p.i. au fost scrise din p.c.ind. pe bloc pentru a ne da o cota de 100 la 100 la listele de cheltuieli. Asa am preluat asociatia cu foarte multe nereguli si cu procese in instanta pe rol cu fostul adm. Le-am castigat intr-un final dupa aproape 2 ani.
Va rog sa ma ajutati in aceasta situatie .
Va multumesc.
O zi buna va doresc
Cel mai recent răspuns: Victor Brosser , Alte profesii 10:03, 27 Aprilie 2018
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Normele de aplicare a legii 230/2007, spun:
"Art. 46
(1)Suprafata utila a apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta si cota-parte indiviza de proprietate sunt stabilite potrivit actului de proprietate, dupa caz, contractul de vanzare-cumparare, fisa cadastrala, contractul de construire sau procesul-verbal de predare-primire si contractul de schimb sau contractul de donatie si/sau cele determinate pe baza de masuratori si inscrise intr-o documentatie cadastrala receptionata de oficiul de cadastru si publicitate imobiliara competent.
(2)In cazul in care suma cotelor-parti indivize din actele de proprietate, care sunt fractiuni abstracte pentru fiecare apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta din cladirea/blocul care constituie condominiul, nu este egala cu 100, comitetul executiv al asociatiei de proprietari solicita intocmirea unei noi documentatii cadastrale, prin punerea la dispozitie a cartii tehnice a imobilului si cu respectarea prevederilor in vigoare cu privire la autorizarea, calitatea si siguranta constructiilor.
(3)Cota-parte indiviza de proprietate reprezinta raportul procentual dintre suprafata utila a apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta si suma suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta din condominiu."
Este aproape imposibil sa refaceti documentatia cadastrala!
Cel mai simplu , nu va mai raportai la acel procent ci la suprafata utila a apartamentelor dupa cum se specifica la aliniatul (3).
Administratorul nu este vinovat , mai ales ca a preluat acele procente din lista veche, comitetul de cenzori ce a pazit? Oricum diferentele sunt neglijabile!
Multumesc de raspuns.
Nu stiu ce a pazit cenzorul, nimeni nu a dorit sa-si asume si sa faca ceva in asociatia asta. Abia recent am reusit sa angajez in cenzor contabil expert judiciar. Sa speram ca dansul ma va ajuta. Pur si simplu am fost pus presedinte in turma de lupii. Am doar un an de cand sunt presedinte, dar credeti-ma am avut cel mai greu an din viata mea cu asociatia de proprietari. In fine.
alin.3 din norma de aplicare a Legii230/2007 ar fi o solutie, dar este un dar, pe langa apartamente cu, CPI mai avem parcari supraterane si parcari subterane care au doar CPI scrise in cf-uri nu si suprafete, cum as putea sa aplic alin 3 in cazul asta? Hai ca la apartamente sunt trecute suprafetele dar la parcari care sau vandut pe loturi din cate stiu. Ce fac?
In asociatia pe care o reprezint toti care sau perindat la conducerea sa nu au facut nimic sau aproape nimic. Iar eu trebuie sa repar greselile lor care sau perpetuat timp de 10 ani.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Imposibil, in actul de vanzare-cumparare, este trecuta si suprafata parcarii.
Daca parcarea face parte din imobil, chiar daca este in subsol sau la suprafata trebuie introdusa in calcul.
Daca nu face parte din imobil, adica daca este o parcare pe pamant, atunci trebuie introdusa in calcul doar la cheltuielile pentru curte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza cornel1592 cornel1592 Care este formula matematică corectă pentru calculul cotei părţi indivize din proprietate. (vezi toată discuția)
Cota-parte indiviza sregh sregh Am urmatoarea problema: in urma cu o luna am cumparat un apartament. In actul de vanzare-cumparare este trecuta o cota indiviza de 20% din dependintele comune. ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor simona simona  simona simona abuna ziua! locuiesc intr-un condominiu,si administratora cind aplica calculul la cheltuielile pe cota parte indiviza, imparte suma respectiva, la ... (vezi toată discuția)